'Voorkom waterbedeffect tussen Schiphol en Lelystad Airport'

LELYSTAD • Ma 17 oktober 2022 | 16:23 • Maandag 17 oktober 2022 | 16:23

Het kan niet zo zijn dat Schiphol krimpt en daar de stikstofuitstoot vermindert, terwijl tegelijkertijd Lelystad Airport open gaat voor vakantievluchten en daardoor meer stikstof gaat uitstoten. Die boodschap komt maandag van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL).

De actiegroep zegt in een brief aan de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Marc Harbers (Infrastructuur) desnoods opnieuw naar de rechter te zullen stappen. "Een kind begrijpt dat de winst bij Schiphol in rook opgaat, als de 'weggekrompen' vluchten vanaf Lelystad Airport uitgevoerd gaan worden."

'Waterbedoplossing'
Schiphol mag vanaf eind 2023 niet meer dan 440.000 vluchten per jaar uitvoeren, 60.000 minder dan nu het geval is. SATL stelt dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat erop koerst om Lelystad Airport 45.000 weggekropen vluchten over te laten nemen. "Het is zonneklaar dat hier sprake is van een waterbedoplossing, die niet zal bijdragen aan het oplossen van de milieu- en klimaatproblemen."

Als het gaat om de uitstoot van stikstof staat Schiphol nu op plek twee van de lijst met grootste uitstoters van Nederland. Een krimp van de nationale luchthaven zal tot gevolg hebben dat Schiphol daalt, maar daar staat tegenover dat Lelystad Airport "met stip op plaats 20 zal verschijnen."

SATL gaat daarbij uit van een berekening van de luchthaven zelf, waarvan door de actiegroep is aangetoond dat die niet juist is. Het vliegveld zal dus waarschijnlijk nog stijgen op de lijst met grootste uitstoters.

'Ruimte voor 70.000 woningen per jaar'
Als het kabinet definitief een streep zet door de komst van vakantievliegveld Lelystad Airport, levert dat volgens SATL stikstofruimte op voor de bouw van 70.000 woningen per jaar. SATL vertegenwoordigt 25 actiegroepen uit vijf provincies die tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn.

Deskundigen van SATL hebben in de loop der jaren al diverse malen (reken)fouten in de overheidsplannen rond Lelystad Airport ontdekt. Zo onderzoekt het Openbaar Ministerie momenteel of er opzettelijk is gesjoemeld met stikstofberekeningen van het vliegveld.

SATL noemt het onverteerbaar dat boeren zich door de stikstofcrisis in hun bestaan bedreigd voelen, terwijl het ministerie van Infrastructuur tegelijkertijd doorgaat met het bedenken van manieren om Lelystad Airport te kunnen openen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel