Boete voor dikke laag witlofafval op weiland

ESPEL • Ma 24 oktober 2022 | 14:33 • Maandag 24 oktober 2022 | 14:33

Een witlofteler uit Espel moet een boete van 500 euro betalen voor het storten van 'witlofafval' op een weiland aan de Zuidermiddenweg. Ook zou de teler onvoldoende maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat vervuild regenwater in de naastgelegen sloot liep.

Een toezichthouder constateerde in februari 2020 dat er op een perceel een dikke laag rottende witlofbladeren lag, van zo'n dertig tot vijfendertig centimeter hoog. Rondom was er een damwandje gemaakt, maar toch liep er regenwater vanaf het land in de sloot. Daarvan werd een monster afgenomen en zo bleek dat het regenwater door de rottende bladeren verontreinigd was.

De teler zei in de rechtbank dat de bladeren niet als afval moeten worden gezien. Het ging volgens hem om schone bladeren die na verwerking van de witlof op het bedrijf waren achtergebleven. "Bij het rooien blijft ook veel op het land liggen", benadrukte ook zijn advocaat. "Hij ziet niet in waarom nu dan sprake zou zijn van afval."

Eigenlijk was tegen het bedrijf een boete van 3000 euro geëist, waarvan 1500 euro voorwaardelijk. De rechter maakte er een boete van 2000 euro van, waarvan 1500 voorwaardelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel