Oekraïners en Urkers teleurgesteld over onverwacht snel afscheid

URK • Do 27 oktober 2022 | 6:00 • Donderdag 27 oktober 2022 | 6:00

Oekraïense vluchtelingen op het opvangschip Rossini op Urk zijn teleurgesteld dat velen van hen op korte termijn afscheid moeten nemen van hun huidige thuishaven. Van de tweehonderd vluchtelingen op het schip, moeten er honderd snel vertrekken. "Voor een gemeentelijke organisatie van onze omvang, was het huidige aantal gewoon te veel", zegt burgemeester Cees van den Bos. "We kunnen uiteindelijk niet bieden wat ze nodig hebben."

De grote opvangboot wordt half november vervangen door een veel kleiner exemplaar. En hoewel dat al een tijdje bekend was, is pas deze week duidelijk geworden op welke korte termijn een deel van de opvarenden afscheid moet nemen. En dat terwijl de band met Urk in slechts zeven maanden tijd enorm hecht is geworden. "Dat is een verrassing voor de gemeente, een verrassing voor de Oekraïners en een verrassing voor iedereen die hier als vrijwilliger bij betrokken is", zegt de burgemeester.

Toch is het volgens Van den Bos de enige manier, omdat er per dag maar een klein aantal plekken verspreid over het hele land, beschikbaar komt. "Als we binnen een week of drie alle honderd uitgeplaatst willen hebben, zonder dat er mensen dakloos worden, dan moeten we snel handelen."

Oekraïners vinden vooral korte termijn vervelend
Voor twee Oekraïense studenten, die in de visindustrie op Urk aan het werk zijn gegaan, is het vertrek aanstaande. Alleen families met kinderen die in de omgeving van Urk naar school gaan, mogen blijven. En dat bezorgt de studenten een vervelend gevoel. "Ik heb veel connecties met de mensen hier. Ze geven je een dag de tijd om te vertrekken. Dat is zwaar", zegt één van de twee.

"Het is frustrerend, omdat we hier al vrienden hebben gemaakt", zegt ook Sofia Gorbotienko. Zelf mag zij wel op Urk blijven, omdat ze in Emmeloord naar school gaat. "Ik ben blij dat ik mag blijven. Ik vind de plaats fijn. Ja, ik hoop hier langer te blijven." Wel moet ze verhuizen naar een kleiner schip, omdat de Rossini dus wordt vervangen. "Ik ben verrast en nerveus", zegt ze daarover. "Bang een beetje ook, omdat ik hier zeven maanden heb gewoond."
Terug naar Urk voor de liefde
Voor een andere man is het leven op Urk nu ook voorbij. "Ik ben verdrietig, want ik heb hier veel vrienden gemaakt. Mijn collega's zijn cool en aardig, we hebben veel lol gemaakt." Hij woont inmiddels op een boot in Haarlem, maar komt regelmatig terug. "Ik ben verliefd geworden op een Oekraïens meisje, die hier op het schip zit." Volgens burgemeester Van den Bos is er juist geprobeerd om stellen bij elkaar te houden. "Daar hebben we met de veiligheidsregio afspraken over gemaakt en dat zou niet moeten gebeuren."

Voor de Oekraïner komt dat bericht te laat. Toch is hij nog regelmatig op Urk te vinden. "Ik mis mijn vriendin als ik op het andere schip zit, maar ik zoek haar om de week op als ik vrij ben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel