Verbijstering op Urk over plotselinge verhuizing Oekraïense vluchtelingen

URK • Wo 26 oktober 2022 | 15:31 • Woensdag 26 oktober 2022 | 15:31

Op Urk is met verbijstering gereageerd op de snelheid waarmee Oekraïense vluchtelingen het opvangschip Rossini moeten verlaten. Sommige bewoners hebben dinsdag te horen gekregen dat ze op woensdag al naar een andere plek in het land worden overgebracht. Dit na maanden op de boot te hebben gewoond.

"Mensen hebben hier een baan, mensen hebben hier vrienden. Is het nou niet mogelijk dat je een paar dagen de tijd krijgt om afscheid te nemen?", vraagt ChristenUnie-raadslid Auke Pasterkamp zich af. Hij kaartte het onderwerp dinsdagavond aan tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis.

'Veiligheidsregio bepaalt tempo'
Burgemeester Cees van den Bos is het ermee eens dat het allemaal veel te snel gaat, zo laat zijn woordvoerder weten. Het tempo voor de verhuizingen wordt bepaald door de Veiligheidsregio, niet door de gemeente. De snelheid waarmee verhuizingen plaatsvinden, zou te maken hebben met de opvangcapaciteit in de rest van het land. Het zou lastig zijn om ver vooruit te plannen, zo omschrijft de gemeente de uitleg van de Veiligheidsregio.

Het opvangschip Rossini wordt op 12 november vervangen door een kleiner schip, waar nog voor honderd van de huidige tweehonderd bewoners plek is. Afgelopen vrijdag zijn de contracten voor het nieuwe schip definitief rond gekomen, zo laat de gemeente weten.

Binnen een week honderd mensen verhuizen
Het is de bedoeling dat per dag minstens tien Oekraïners op een andere plek worden ondergebracht. Binnen een week moeten alle 100 vluchtelingen die vertrekken een nieuwe woonplaats hebben. De ChristenUnie wil woensdagavond met de burgemeester in gesprek. "Wij zijn goed voor hen geweest, maar zij zijn ook goed voor Urk geweest", zegt raadslid Auke Pasterkamp over de Oekraïners. Verschillende Urkers hebben zich als vrijwilliger ingezet en een helpende hand geboden bij de opvang. "Ik vind het recht doen aan die mensen als ze netjes afscheid kunnen nemen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel