Wethouder 'onaangenaam verrast' over maanden stilleggen treinverkeer

LELYSTAD • Vr 28 oktober 2022 | 17:07 • Vrijdag 28 oktober 2022 | 17:07

Wethouder Piet van Dijk van gemeente Lelystad is 'onaangenaam verrast' door de maandenlange stremming van het spoortraject Zwolle - Almere Oostvaarders. Dat zegt hij in een reactie op de hogesnelheidstesten die in 2027 plaatsvinden tussen de stations.

De testen van het zogeheten European Rail Traffic Management System (ERTMS) maakt het treinverkeer tussen Zwolle en Almere Oostvaarders waarschijnlijk drie tot vier maanden onmogelijk. "Ik heb begrip voor de noodzaak van innovaties op het spoor, maar ben onaangenaam verrast door de aangekondigde lange duur van de spoorafsluiting", reageert Van Dijk getergd.

'Ongelukkige timing'
De timing van het bericht is volgens hem ook 'zeer ongelukkig', nu al maanden geen treinen rijden tussen Lelystad en Dronten als gevolg van de stroomstoring begin september. De overlast duurt naar verwachting tot half december. Reizigers op dit traject worden in 2027 ook getroffen door de snelheidstests. "Laat dat eerst eens opgelost zijn."

Het gemeentebestuur van Lelystad neemt het initiatief om samen met andere getroffen gemeenten en de provincie Flevoland bij de minister aan te dringen de negatieve gevolgen van de spoorsluiting te beperken. "Reizigers moeten hier zo weinig mogelijk overlast van ondervinden", concludeert Van Dijk.

Overlast voor bijna 30.000 reizigers
Naast de Hanzelijn (Zwolle - Lelystad) en een groot deel van de Flevolijn (Lelystad - Weesp) die stil komen te liggen, wordt ook op andere trajecten getest. Het gaat om Leeuwarden - Harlingen en Zwijndrecht - Belgische grens. In 2030 moet ERTMS op de drukst bereden stukken spoor in Nederland zijn ingevoerd.

Het is nog niet duidelijk in welke maanden van 2027 de spoorsluiting in Flevoland precies is. Naar verwachting heeft dit gevolgen voor ongeveer 29.000 reizigers, die moeten omreizen via Amersfoort of aangewezen zijn op busvervoer.

Voordat testritten worden gereden is er een publiekscampagne die zoveel mogelijk mensen op de hoogte moet stellen van de nut en noodzaak ervan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel