Onderzoek: vervuild bouwpuin gebruikt bij wandelpaden Marker Wadden

LELYSTAD • Di 1 november 2022 | 21:24 • Dinsdag 1 november 2022 | 21:24

Voor het aanleggen van wandelpaden op de Marker Wadden is gebruik gemaakt van met plastic vervuild bouwpuin. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.

Pointer werd door meerdere bezoekers van de Marker Wadden geattendeerd dat zij plastic in of op de wandelpaden hadden gezien. Vorig jaar maakte Pointer al een uitzending over het gebruik van vervuild bouwpuin in paden van Staatsbosbeheer.

Natuurmonumenten geeft toe inderdaad zogeheten menggranulaat te hebben gebruikt voor het verstevigen van de wandelpaden. De natuurorganisatie zegt daarmee een fout te hebben gemaakt en dat plastic niet thuishoort in de natuur. "We hebben menggranulaat gebruikt vanuit het idee van circulariteit, het hergebruiken van afval", reageert Roel Posthoorn, projectleider Marker Wadden van Natuurmonumenten op de website van Pointer. "Op de Marker Wadden gaan we het menggranulaat niet meer gebruiken", zegt Posthoorn.

Vorig jaar gaf Natuurmonumenten nog toe dat er bij de aanleg van de Marker Wadden vervuild slib is gebruikt. De natuurorganisatie gaf toen aan dat ze daar beter over had moeten communiceren.

TV-uitzending
Pointer besteedt in een tv-uitzending zondag op NPO2 aandacht aan de plastic in de wandelpaden. Volgens het journalistiek platform ligt er vijf jaar na de aanleg nog steeds plastic op en langs de wandelpaden van de Marker Wadden, zoals afgebrokkelde pvc-buis, deeltjes van kunststofleidingen en stekkers. Bioloog Auke-Florian Hiemstra (Naturalis Biodiversity Centre) wijst op de gevaren van plastic voor vogels. "Vogels zien plastic aan voor voedsel of ze gebruiken het om nesten mee te bouwen. Plastic draden, stroken of ringen, daar kunnen ze gemakkelijk in verstrikken."

Niet alleen op de Marker Wadden is het menggranulaat gebruikt, maar ook in meerdere Natura 2000-gebieden. Voor zover bekend zijn er geen andere gebieden van Natuurmonumenten in Flevoland waar dit het geval is. Als de organisatie gebruik blijft maken van bouwpuin, wil de natuurorganisatie overgaan op een schonere variant met maximaal 0,1 procent vervuiling. Het vermalen bouwpuin mag nu maximaal 1 procent vervuiling zoals plastic afval bevatten: dit is opgenomen in de Regeling bodemkwaliteit. Het gebruik ervan is wettelijk toegestaan, ook in natuurgebieden, hoewel producenten van dit menggranulaat afraden om het hier te gebruiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel