Interim-directeur Oostvaarderskliniek: 'Geen patroon in incidenten'

ALMERE • Do 3 november 2022 | 17:19 • Donderdag 3 november 2022 | 17:19

Interim-directeur Cees Niessen van de Oostvaarderskliniek ziet geen onderliggende problemen bij de incidenten die zich de afgelopen tijd hebben voorgedaan in de Oostvaarderskliniek. Vier weken geleden is hij aangesteld met de opdracht om verandering te brengen in de tbs-kliniek.

Momenteel lopen er vijf onderzoeken naar integriteitsschendingen van medewerkers. Zij zouden (seksuele) relaties zijn aangegaan met patiënten, maar volgens Niessen is hierbij geen sprake van een patroon. "De afgelopen periode hebben we te vaak en te veel incidenten gehad, maar dat betekent niet dat het bij ons niet op orde is. Ik denk dat we de situatie nu juist goed onder controle hebben, waardoor dingen boven water komen. Daardoor lijkt het alsof het bij ons vaker gebeurt.

'Ook geen slechte bedrijfscultuur'
Eerder vertelden oud-medewerkers van de kliniek over de slechte omstandigheden voor medewerkers en patiënten. Intimidaties en relaties waren volgens hen aan de orde van de dag. Niessen herkent dat beeld niet. "Er heerst hier geen bedrijfscultuur waarin dat soort dingen normaal zijn en dat we daar niks aan doen." Volgens hem gaat het om medewerkers die al langer niet meer bij de kliniek werken. "In de tussentijd zijn er ook heel veel goede dingen gebeurd, dus het is ook afhankelijk van hoe je het bekijkt."

In opdracht van minister Weerwind laat de kliniek nu een onafhankelijk onderzoek uitvoeren, onder begeleiding van de Inspectie Justitie en Veiligheid. De interim-directeur ziet het vooral als zijn taak om dat onderzoek en de integriteitsonderzoeken te begeleiden. Hij is aangesteld voor twaalf weken. "Dan hoop dat wij in ieder geval het gesprek op gang hebben", zegt hij. "En dat mensen, ook de patiënten, het gevoel hebben gehoord te zijn in de zaken die hier gespeeld hebben en spelen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel