Gebke van Gaal ondanks tegenstemmen geïnstalleerd als gedeputeerde

FLEVOLAND • Wo 9 november 2022 | 22:20 • Woensdag 9 november 2022 | 22:20

Gebke van Gaal is woensdagavond in het provinciehuis in Lelystad geïnstalleerd als gedeputeerde, ondanks de tegenstem van meerdere partijen. JA21, PVV en Forum voor Democratie zijn tegen, onder meer omdat Van Gaal ook deel uitmaakt van het landelijk bestuur van GroenLinks. Zij zou daarmee rechtstreeks invloed kunnen hebben op het functioneren van de fractie in de Staten. Een niet gewenste vermenging van belangen, stellen de partijen.

Tegenover de twaalf tegenstemmers staan 26 stemmen voor de benoeming van de GroenLinks-politica.

Van Gaal woont in Leiden en was tot maart dit jaar fractievoorzitter en raadslid voor GroenLinks in die gemeente.

De tegenstemmers vinden ook dat de benoeming van een nieuwe gedeputeerde te vlak voor nieuwe verkiezingen plaatsvindt. De verkiezing voor Provinciale Staten is over vier maanden, en dus had er beter gewacht kunnen worden met de installatie, vinden ze. Verder komt ze niet uit Flevoland en ze is dus minder op de hoogte van de ontwikkelingen hier, aldus de tegenstemmers.

Van Gaal vervangt Cora Smelik, die aan de slag is gegaan als lid van de raad van bestuur van het Kadaster. Smelik heeft woensdag afgezwaaid. Ze gaat vooral de "energie van de provincie missen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel