Gebke van Gaal voorgedragen als opvolger voor gedeputeerde Cora Smelik

FLEVOLAND • Vr 28 oktober 2022 | 7:05 • Vrijdag 28 oktober 2022 | 7:05

Gebke van Gaal uit Leiden wordt voorgedragen als opvolger van gedeputeerde Cora Smelik. Dit gebeurt op voorstel van de provinciale fractie van GroenLinks. Smelik kondigde onlangs aan te stoppen als gedeputeerde, omdat ze lid van de raad van bestuur van het Kadaster wordt. Het is de bedoeling dat haar vervanger Van Gaal sowieso tot en met de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart 2023 gedeputeerde blijft.

Van Gaal is Internationaal Secretaris en vice-voorzitter van het landelijk partijbestuur van GroenLinks, daarnaast was zij tot maart dit jaar fractievoorzitter en raadslid voor GroenLinks in Leiden. Ze werkt als zelfstandig ondernemer. In Flevoland krijgt Van Gaal de onderwerpen Milieu, Duurzaamheid, Omgevingswet, Circulaire Economie en Bestuurlijke vernieuwing in haar portefeuille.

Provinciale Staten beslist in de vergadering van 9 november over de voordracht. Gedeputeerden moeten eigenlijk in de provincie wonen waar zij besturen. Maar omdat Van Gaal buiten Flevoland woont moet PS op 9 november ook beslissen over een ontheffing voor deze 'woonverplichting'. In dat geval hoeft Van Gaal niet naar Flevoland te verhuizen.

'Vervanger kan hopelijk na de verkiezingen door'
GroenLinks keek na de aankondiging van Smeliks vertrek al heel nadrukkelijk over de Provinciale Statenverkiezingen heen. "We hopen natuurlijk dat we door kunnen gaan met deze coalitie. We hopen dat deze nieuwe gedeputeerde dan door kan gaan in de volgende coalitie', zei fractievoorzitter Corina Straatsma twee weken geleden. Of Gebke van Gaal de ambitie heeft om in eventueel volgend college gedeputeerde te worden is onbekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel