Hulpdiensten oefenden grote reddingsactie op Markermeer

LELYSTAD • Vr 11 november 2022 | 6:33 • Vrijdag 11 november 2022 | 6:33

De KNRM, de politie en Rijkswaterstaat hielden donderdagavond een Search and Rescue-oefening op het Markermeer. De oefening vond plaats rond de Marker Wadden met meerdere schepen. Het doel was om de onderlinge samenwerking tussen de hulpdiensten te verbeteren.

Aanleiding voor de oefening was het kanodrama van afgelopen zomer op het Veluwemeer, waarbij drie van de vier leden van een Duits gezin om het leven kwamen. Ook de recente botsing tussen de watertaxi en de veerboot op de Waddenzee is een voorbeeld van een calamiteit op groot water waarbij meerdere hulpdiensten in actie moeten komen.

Vliegtuig neergestort
De hulpdiensten oefenden het scenario van een neergestort vliegtuig, waarbij meerdere personen te water raakten. De KNRM is gespecialiseerd in het zoeken van mensen op open water. "Maar de politie en Rijkswaterstaat hebben heel andere taken", vertelt Jaap van Steenwijk van de KNRM. "Je moet dat af en toe ook gezamenlijk oefenen. Daarom hebben we voordat we aan deze oefening begonnen tussen vijf en zes uur een kort college gegeven over het varen van zoekpatronen op het water. Zodat ook politie en Rijkswaterstaat dat weer even scherp op het netvlies hebben."

Zoekslagen op het water

Oefenen op rampen is lastig, omdat van tevoren niet bekend is wat er gaat gebeuren. "Je maakt een bepaald scenario waar je dan op oefent", vertelt Van Steenwijk. "Je probeert dat ook een bepaalde complexiteit mee te geven zodat het ook ingewikkeld wordt om al die verschillende eenheden te coördineren. Daar zijn mensen wel op getraind, maar om het dan in de praktijk te doen is vaak lastig. Daar leren we steeds weer van."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel