Nog onduidelijk of stikstofuitspraak nieuwbouw in NOP vertraagt

EMMELOORD • Za 12 november 2022 | 8:00 • Zaterdag 12 november 2022 | 8:00

Het is nog niet duidelijk of en welke vertraging er optreedt bij de nieuwbouw in Noordoostpolder, na de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat zegt de nieuwe directeur Judith de Groot van verhuurder Mercatus in Noordoostpolder in het programma 'Het Gesprek'. De Groot is de opvolger van Ton Beurmanjer.

Om de woningnood in Nederland te lenigen moet ook deze sociale verhuurder bijbouwen: zo'n 800 woningen de komende tien jaar, terwijl er 400 worden afgebroken. Specialisten om de stikstofuitstoot van nieuwbouw uit te rekenen heeft De Groot niet. Ze hoopt dat de overkoepelende organisatie van woningbouwverenigingen Aedes die specialiteit in huis heeft.

Verder bespreekt De Groot in 'Het Gesprek' of en wanneer oude huurhuizen moeten worden afgebroken of gerenoveerd: "Sommige woningen zijn echt te duur om te renoveren. Dan kun je ze beter in één keer duurzaam bouwen."

Renovatie of herbouw?
Vooraf praat Mercatus met bewoners over de renovatie of afbraak en herbouw: "We leggen een voorstel voor. Dan vragen we hun mening. Er wordt pas gesloopt als 70 procent het hiermee eens is." Daarbij speelt ook af en toe de discussie of een oude straat een beschermd dorpsgezicht is, aldus De Groot.

Bij de nieuwbouw zet Mercatus vooral in op starters en levensloopbestendige woningen. "Ongeveer 60 procent bestaat uit grote eengezinswoningen met soms wel drie tot vier slaapkamers. De vraag is enorm veranderd. En we slopen ook portiekwoningen zonder lift. Daar komen appartementen met lift voor terug," zegt De Groot.

Huurachterstand
In deze tijd van inflatie hoefde Mercatus tot nu toe nog maar zeven huurders met een betalingsachterstand te helpen. "Dat is nu iets meer dan anders. Vorig jaar waren dat er nul. Het zijn geen grote aantallen. Het valt nog mee. Ik ben voorzichtig positief, maar de koude winter moet nog komen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel