#todb We krijgen minder windmolens, maar ze worden wel hoger

FLEVOLAND • Za 12 november 2022 | 9:00 • Zaterdag 12 november 2022 | 9:00

Flevoland staat er vol mee: windmolens. Toch is het huidige windmolenbeeld heel anders dan in bijvoorbeeld de jaren '90. Er is steeds meer beleid gekomen voor windmolens, waardoor de skyline van Flevoland er in de toekomst anders uit gaat zien. In dit artikel het verhaal van de windmolen-aantallen in Flevoland.

In Tot op de Bodem onderzoeken Jaap van den Biesen & Marvin Hop waarom dingen in Flevoland zijn zoals ze zijn. Want, is hier niet over elke centimeter nagedacht?

Bekijk hier de aflevering van Tot op de Bodem over windmolens:

"Vroeger schoten ze als paddenstoelen uit de grond", vertelt Dick van Tilburg in zijn tuin in Biddinghuizen. Achter hem staat een windmolen van 40 meter hoog die zijn bedrijf van energie voorziet. Het is de eerste windmolen van 40 meter die ooit in de polder werd neergezet. Het was een unicum eind jaren '90, toen hij werd gebouwd. "De hele buurt kwam toen kijken, want we kregen een windmolen. Daar waren er nog niet zoveel van."

Hoeveel windmolens hebben we?
Die tijden zijn wel veranderd. Nu staan overal windmolens. Ze zijn alleen maar hoger geworden en ze wekken ook meer energie op. Een aantal cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek: 

In 1990 kwamen de eerste cijfers. In totaal waren er toen 35 windmolens. In 2016 stonden er in Flevoland de meeste windmolens. Dat waren er 648. De laatste cijfers zijn van 2021. Toen stonden er 642. En als het aan de provincie ligt staan er in 2030 nog maar 478.

Windmolens produceren stroom en die wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Je betaalt aan je energieleverancier een vast bedrag per kWh.

Wat kun je gemiddeld doen met 1 kWh?

  • Een half uur stofzuigen met een stofzuiger van 2.000 Watt
  • 12 gerechten elk vijf minuten opwarmen in de magnetron
  • 5 avonden tv kijken
  • Een zuinige koelkast 2 dagen laten koelen
  • 25 uur lang een laptop gebruiken
  • Tot 100 keer een smartphone opladen
  • Ongeveer 7 kilometer rijden met een elektrische auto
  • Eén keer de vaatwasser gebruiken
  • Eén keer de wasmachine gebruiken
  • Een half uur de wasdroger gebruiken

Een gemiddelde windmolen kan zo'n 41.000 kWh per dag opwekken. Daar kun je aardig wat wasjes van draaien. 

Maar waarom minder windmolens?
Dat komt allemaal doordat ze veel efficiënter zijn geworden en meer produceren, weet Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma van Windpark Zeewolde. Sjoerdsma beheert onder meer de nieuwe windmolens langs de A27. Die windmolens hebben een tiphoogte van 220 meter. Die tiphoogte is de totale lengte van de windmolen van de grond tot het uiterste puntje van de wiek. Hij legt uit: "Doordat windmolens zo hoog zijn geworden, vangen ze wind op uit een hogere windlaag. Daar staat eigenlijk altijd wel wind. Dus draait een windmolen ook vaak 24/7 door".

De windmolens langs de A27:

Die 220 meter tiphoogte aan de A27 is heel wat anders dan de 40 meter van Van Tilburg in Biddinghuizen. Hij moet ook binnenkort afscheid nemen van zijn windmolen, omdat er nieuwere en groteren voor in de plaats komen. "Met 40 meter ben je heel afhankelijk van de wind die er staat. Als het windstil is, dan hebben wij ook minder profijt van die windmolen. Soms staat hij echt stil".

Geen beleid is ook beleid
Gemeenten en de provincie Flevoland heeft jarenlang geen beleid gevoerd op het hebben van windmolens. Daarom schoten ze overal lukraak uit de grond in allerlei soorten, maten en hoogten. Rond de eeuwwisseling kwam daar wel beleid op en tegenwoordig liggen er uitgekiende plannen met hoe en waar er windmolens moeten komen.

Dit zegt de provincie er zelf over: "Zo mogen ze bijvoorbeeld alleen maar in bepaalde zones worden gebouwd. Deze zones horen bij bestaande lijnen in het landschap, zoals wegen en vaarten. Binnen zo’n zone staan allemaal dezelfde molens op gelijke afstand van elkaar en met dezelfde hoogte en kleuren".

Dit zijn de plannen van de provincie met windmolens in de komende jaren:

Met de komst van nieuwere en hoge windmolens worden de oude windmolens zoals die van Van Tilburg weggehaald. "Ik hoop dat mijn molen een goed tweede leven krijgt, ergens in het buitenland". In het Flevolandse landschap zullen meer hoge windmolens staan, in rustigere lijnen. Dat is althans het beleid. Vanwege de energiecrisis wordt er nu wel gekeken of oude windmolens langer kunnen blijven.

Nog niet uitgelezen? Bekijk dan deze artikelen eens:

Nog niet uitgekeken? Kijk hier de aflevering van de Houtribdijk terug:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel