Bewoners appartementen de dupe van faillissement aannemer

NAGELE • Zo 13 november 2022 | 13:17 • Zondag 13 november 2022 | 13:17

Bewoners van appartementencomplex 't Schokkererf in Nagele zeggen dat ze gedupeerd zijn door het faillissement van de aannemer. De meeste eigenaren zijn sinds juni in hun nieuwe huis gaan wonen, hoewel het pand aan De Voorhof nog niet helemaal klaar was. Door het faillissement is de afwerking gestopt. Omdat daarvoor geen verzekering was afgesloten, moeten de bewoners waarschijnlijk zelf voor de afbouw opdraaien. Ze schatten de kosten op een paar ton.

't Schokkererf bestaat uit 18 levensloopbestendige koopappartementen met vijf onderliggende bedrijfsruimtes. De bouw begon eind 2020. De meeste woningen werden in juni dit jaar al betrokken. Het gebouw was in september bijna klaar toen aannemer Taurus Bouwgroep uit Ommen faillissement aanvroeg. Corona, vertraging en oplopende kosten waren de oorzaken.

Nog veel niet afgewerkt
Vanwege het faillissement is de buitenzijde van het gebouw nog niet afgewerkt. Zo ontbreken er her en der nog ramen, deuren, vensterbanken, het dakleer en verlichting. Binnen ontbreken nog een intercomsysteem en de thermostaten en ook werkt de ventilatie nog niet goed. Vanwege het ontbreken van de verzekering, hebben de bewoners ook geen afbouwgarantie.

De bewoners zeggen dat garantie bij de aankoop van de woning geen keuze was. "Je kon het koopcontract wel of niet tekenen", zegt één van hen. "Voor ons was veel ook nieuw." De ontwikkelaar van het pand, Johan van der Slikke, was ook verkopend makelaar namens Makelaardij Schokland. Hij zou tegen de kopers hebben gezegd dat het wel goed zou komen, mocht de aannemer failliet gaan. Hij zou dan zelf voor een oplossing zorgen en daarop werd hij als dorpsgenoot op zijn blauwe ogen geloofd, laten de bewoners weten.

Curator: 'Aannemer wilde de bouw afwerken'
De aannemer wilde het gebouw afmaken, zegt faillissements-curator Jolanda Vreugdenhil. Daarover werd druk overlegd met de ontwikkelaars. Maar dat werd onmogelijk toen de loods van het failliete bedrijf werd leeggehaald door een onderaannemer. Dat gebeurde begin september en daarvan is aangifte gedaan; het onderzoek loopt. De curator zoekt nog uit hoe het precies zit met de garantie.

Makelaar Van der Slikke zegt dat hem niks te verwijten valt. Volgens hem waren er twee contracten: één voor de plek voor het appartement, het andere voor de bouw van de woning. De eerste overeenkomst werd gesloten met de makelaar, de tweede met de aannemer. "Bij de bouwer had de garantie kunnen worden afgesloten, maar dat is niet gebeurd", aldus Van der Slikke. Volgens hem vonden de bewoners die verzekering te duur. De laatste betaaltermijn voor de huizen werd als alternatief gezien, maar dat geld blijkt nu bij lange na niet genoeg te zijn.

Ook ondernemers de dupe
Volgens Van der Slikke zijn ook de ondernemers in de bedrijfsruimtes van het gebouw getroffen door het faillissement. En hij is daar zelf één van. Die kosten zouden in de duizenden euro's lopen. Drie van de vijf bedrijfsruimtes zouden door de failliete aannemer worden afgewerkt. Een fysiotherapeut is zelf al begonnen met het afbouwen van zijn pand. En Van der Slikke en de Nageler huisartsenpraktijk Gadellaa moeten ook zelf regelen dat hun ruimte wordt afgewerkt én dit betalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel