Flevoland krijgt tientallen miljoenen voor bereikbaarheid

FLEVOLAND • Ma 14 november 2022 | 19:09 • Maandag 14 november 2022 | 19:09

Van de 7,5 miljard euro die het kabinet de komende jaren heeft uitgetrokken voor de bereikbaarheid van nieuwe woningen gaat 1,3 miljard euro naar de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar Flevoland onderdeel van is. Het geld wordt ingezet om de belangrijkste knelpunten tot en met 2030 aan te pakken.

Voor de tienduizenden woningen die de komende jaren in Flevoland moeten worden gebouwd, gaat het om 171 miljoen euro. Iets meer dan de helft daarvan, 87,5 miljoen, is uitgetrokken voor Almere. OV-knooppunten, de fietsinfrastructuur, de Spoordreef en parkeervoorzieningen (om bouwkavels vrij te krijgen) verbeterd. Nog eens 54 miljoen gaat naar de verbetering van het openbaar vervoer van en naar Almere Pampus en/of Oosterwold. Ook de busbaan bij Muiden en de aansluitingen van de A6 worden aangepast. Aan deze voorzieningen dragen de provincies Noord Holland, Flevoland en de gemeente Almere ook bij.

Voor de verbreding van de A6 tussen Almere Oostvaarders en Lelystad is 30 miljoen euro gereserveerd. Gedeputeerde Jan de Reus, voorzitter van het MRA-platform Mobiliteit, is tevreden met de investering van het Rijk in de MRA. "Veel van onze mobiliteitsknelpunten hebben de nadrukkelijke aandacht van het Rijk gekregen. Daar hebben we nu concrete afspraken over kunnen maken, zodat we die op de korte termijn kunnen aanpakken."

IJmeerverbinding
Met het Rijk zijn ook afspraken gemaakt over een masterplan voor de ruimtelijke ontwikkeling van Almere Pampus en de IJmeerverbinding. De eerste fase van Pampus betreft 7500 woningen. "We zijn blij met het mooie bedrag dat het Rijk voor Almere heeft gereserveerd", laat de gemeente weten. "Veel Almeerders zoeken een woning. Daar hoort ook een goede infrastructuur bij voor auto, fiets en OV. We zetten hiervoor nu een mooie eerste stap."

Volgens de provincie en gemeente moet er wel hoogwaardig openbaar vervoer worden gerealiseerd. Volgens hen is zekerheid over die verbinding een voorwaarde voor de bouw in Pampus. "Een randvoorwaarde voor de ontwikkeling van Pampus met -op termijn- 30.000 woningen, blijft voor het Almeerse college echter de komst van de IJmeerverbinding", aldus de gemeente. Voor deze IJmeerverbinding is alleen nog geen geld beschikbaar.

Verder komt de A27 als groot knelpunt volgend jaar op de agenda. Rijk en regio stellen dat er niet genoeg geld is voor het project rond de A27 Eemnes-Zeewolde. De 29 miljoen die al voor de aanpak van dat stuk snelweg was uitgetrokken, blijft gereserveerd. In november 2023 wordt hier verder naar gekeken.
Ook komt er een onderzoek naar de bereikbaarheid van de nieuwe wijk Warande in Lelystad. "De voorbereidingen zijn dus niet voor niets geweest", aldus De Reus.

Geen nieuws over de Lelylijn
In de plannen staat nog niet hoe het verdergaat met de Lelylijn. Afgesproken was al dat er 3 miljard euro naartoe gaat, maar wanneer de lijn er moet komen is nog niet bekend. De Lelylijn moet Groningen en Lelystad gaan verbinden, met stations in Drachten, Heerenveen en Emmeloord.

Flevoland heeft ook aandacht van het kabinet gevraagd voor de verkeersveiligheid op de N50, die voor Flevoland van groot belang is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel