Urk krijgt 1,5 miljoen euro voor aanpak problemen jeugd

URK • Di 15 november 2022 | 6:13 • Dinsdag 15 november 2022 | 6:13

De gemeente Urk krijgt ruim anderhalf miljoen euro van het Rijk om problemen met de grote groep jeugd in het dorp aan te pakken. Het gemeentebestuur krijgt een steuntje in de rug met in het achterhoofd de diverse jongerenrellen van de afgelopen jaren. Burgemeester Cees van den Bos noemt het redelijk uniek dat een gemeente voor een specifiek beleidsonderdeel zo'n groot bedrag uit Den Haag krijgt.

Urk heeft verreweg het hoogste percentage jonge inwoners van heel Nederland. Maar ook de forse uitbreiding van het industrieterrein en de bouw 1700 nieuwe woningen op een relatief klein grondoppervlakte maken de uitdagingen voor de gemeente volgens Van den Bos daarom groot en complex. "Dat is opvallend voor een gemeente met 22.000 inwoners en ook daarom zijn wij in beeld gekomen bij het Rijk."

Lessen geleerd
Volgens de gemeente zien de ministeries de bijzondere achtergrond van Urk en dat het dorp een eigen verhaal heeft te vertellen. Na de avondklok- en vuurwerkrellen kwam minister van Binnenlandse Zaken Hanke Bruins Slot naar Urk om te leren hoe de gemeente de rellen had aangepakt. Ook haar voorgangster Kajsa Ollongren bracht in verband daarmee al eerder een werkbezoek. "Er zijn lessen geleerd uit hoe wij de dingen hier aanpakken, onder meer doordat wij een ouderwacht hadden ingesteld tijdens die periode van de rellen. Wij doen de dingen hier niet alleen en dat is opgevallen in Den Haag. Die lessen wil men ook graag elders in Nederland gaan gebruiken", zegt de burgemeester.

'Problemen niet goed het hoofd bieden'
Tijdens die gesprekken met het Rijk is ingezoomd op de aanpak van de jeugdhonkenproblematiek op de bedrijventerreinen van Urk, het preventieprogramma DURF! en thema's als weerbaar bestuur en ondermijning. Het Rijk geeft de extra middelen, zodat Urk de problemen beter kan aanpakken. Burgemeester Van den Bos is er blij mee: "Wij konden met het geld dat we tot nu toe kregen uit het gemeentefonds de problemen niet goed het hoofd bieden. Wij kunnen nu met dit extra geld meer mensen inhuren om ontwikkelingen, die in het belang van de Urker jongeren zijn, mogelijk te maken."

44% van de Urker bevolking is momenteel jonger dan 25 jaar. Dat percentage was de afgelopen tientallen jaren zelfs nog hoger, maar is altijd verreweg het hoogste van Nederland geweest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel