Minister Bruins Slot leert van Urker aanpak rellen

URK • Wo 16 februari 2022 | 13:00 • Woensdag 16 februari 2022 | 13:00

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken heeft geleerd van de maatregelen die op Urk zijn genomen na de ongeregeldheden van de afgelopen maanden. Dat zei ze tijdens een werkbezoek aan het dorp. De minister zegt de verhalen uit de praktijk goed te kunnen gebruiken en mee te nemen naar Den Haag.

Bruins Slot ging in gesprek met het Urker gemeentebestuur over de maatregelen die zijn genomen na de onrust die het dorp heeft gekend. De CDA-minister bezocht eerst Museum het Oude Raadhuis, waarna ze zo'n half uur liep door het centrum. Bruins Slot zei onder de indruk te zijn van het dorp. "Urk is een prachtige plek. Urkers zijn met recht trots op Urk, dat zie ik vandaag ook weer."

De bewindsvrouw heeft naar eigen zeggen veel kunnen leren tijdens het bezoek. "Ik ben hier geweest om te horen wat er gebeurd is om te investeren in de jeugd, rellen te voorkomen en te bouwen aan een mooie toekomst hier op Urk."

Ouderwacht
Bruins Slot stipte daarnaast het belang van de ouderwacht aan. "Die speelt een belangrijke rol, en ik kan dat als minister mee terugnemen naar Den Haag. Het is heel goed om verhalen uit de Urker praktijk te horen."

Ook burgemeester Cees van den Bos was tevreden over het bezoek van de minister. "We hebben gesproken over het mooie van Urk, hoe dynamisch het is en doorgenomen welke vraagstukken Urk voorstaat, onder andere op het gebied van de ongeregeldheden", meldt de burgemeester. "Ik heb een stukje betrokkenheid gezien, dat vinden we belangrijk", is Van den Bos positief. "De minister heeft aandacht voor opgaven voor een klein dorp als Urk. Dat vinden wij fantastisch."

Ongeregeldheden
In het najaar van 2021 braken er meerdere keren relletjes uit op Urk. Het gemeentebestuur wees een deel van het dorp een aantal keer aan als veiligheidsrisicogebied en zorgde voor cameratoezicht. Dat kon niet voorkomen dat groepen jongeren vuurwerk afstaken en brandjes pleegden. De politie kwam in actie en hield verdachten aan voor de ongeregeldheden.

Van den Bos gaf aan dat Bruins Slot het fijn vond verhalen uit de praktijk te horen, en hoe daarmee wordt omgegaan op Urk. "Daar was ze zeer blij mee, zodat ze dat mee kan nemen naar 'het Haagse'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel