Verbreding sluis Afsluitdijk heel dichtbij

FLEVOLAND • Wo 16 november 2022 | 11:07 • Woensdag 16 november 2022 | 11:07

Maritieme bedrijven rond het IJsselmeer hebben genoeg geld bijeen gebracht om de sluis in de Afsluitdijk, bij Kornwerderzand, te verbreden. Dat laat de Friese gedeputeerde Avine Fokkens weten. Daarmee is de kans dat de sluis ook daadwerkelijk wordt verbreed, volgens haar erg groot geworden. Een bredere sluis moet er onder meer voor zorgen dat grotere schepen naar Urk kunnen varen en naar de overslaghaven Flevokust bij Lelystad.

De bedrijven hebben afgesproken om 26,5 half miljoen euro te betalen. Dat geld hoeft pas betaald te worden als de verbreding van de sluis is afgerond. Het is de bedoeling dat de provincie Friesland het bedrag eerst gaat voorschieten, maar daar moeten de Friese Provinciale Staten nog wel mee instemmen. Die vergadert daar in december over en gedeputeerde Fokkens gaat uit van een goede afloop.

De nieuwe zeesluis in Kornwerderzand wordt 150 bij 25 meter groot en vervangt de huidige sluis van 135 bij 14 meter. Naast de bedrijven betalen ook de provincie Flevoland en de gemeente Urk aan het project. Urk betaalt 500.000 euro en de provincie Flevoland legt 2,5 miljoen neer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel