Nieuw onderzoek bevestigt geschikte bodem voor aardwarmte

FLEVOLAND • Wo 16 november 2022 | 15:04 • Woensdag 16 november 2022 | 15:04

Uit nieuw onderzoek blijkt opnieuw dat een deel van de Flevolandse bodem geschikt is voor de winning van aardwarmte. Dat melden de provincies Noord-Holland en Flevoland in een gezamenlijk persbericht. De afgelopen jaren is er in beide provincies op verschillende plekken seismisch onderzoek uitgevoerd. Daarmee zijn geschikte aardlagen met warmwaterreservoirs in beeld gekomen.

Vooral het gebied rond Lelystad en de noordoostelijke hoek van Noordoostpolder achten de onderzoekers kansrijk. Voor het gebied rondom Almere is verder onderzoek nodig, schrijven de provincies. De testen met trillingen hebben voor deze locatie niet genoeg duidelijkheid gegeven.

De provincies willen samenwerking om aardwarmteprojecten op poten te zetten. Gedeputeerde Jop Fackeldey van de provincie Flevoland benadrukt dat aardwarmte grensoverschrijdend is. "Alleen door goede samenwerking kunnen we de kansen die aardwarmte biedt benutten. Deze dataverzameling geeft daarvoor een goede basis."

Het zoeken naar geschikte aardlagen wordt al een aantal jaren gedaan in Flevoland. Door kleine explosies te veroorzaken, kunnen de onderzoekers zien of de bodem geschikt is.

Onderzoek naar aardwarmte

Eerder maakten afvalverwerker HVC en energieleverancier Vattenfall al bekend grote kansen te zien voor geothermie in de omgeving van Lelystad. In Noordoostpolder past paprikateler Hoogweg al aardwarmte toe in de verwarming van de kassen.

Wat is aardwarmte ook alweer?
Aardwarmte of geothermie is een techniek die op sommige plekken al wordt toegepast. De techniek kan voorzien in de continue warmtevraag en is onafhankelijk van weersomstandigheden. De warmte komt van grote diepte en wordt in de vorm van warm water omhoog gepompt. Met die warmte worden woningen, gebouwen of kassen te verwarmen. Daarna stroomt het afgekoelde water via een pomp weer terug naar dezelfde aardlaag, waar het water weer op natuurlijke wijze opwarmt. Hoe dieper het warme water wordt opgepompt, hoe warmer het water is. De in Flevoland geschikte aardlaag heet de Formatie van Slochteren. Deze laag ligt op een diepte tussen de 1500 en 3000 meter en wordt op verschillende plekken in Nederland, waaronder in Noord-Holland Noord en de Noordoostpolder, al gebruikt voor de winning van aardwarmte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel