Almere en Lelystad: 'Eerst jeugdzorg verbeteren, daarna pas bezuinigen'

FLEVOLAND • Vr 18 november 2022 | 13:46 • Vrijdag 18 november 2022 | 13:46

Lelystad en Almere willen dat de jeugdzorg eerst wordt verbeterd voordat er wordt bezuinigd. Dat schrijven ze samen met 43 middelgrote en grote steden in een brief aan de Tweede Kamer. Zij maken zich zorgen over de voorgenomen bezuiniging van 1 miljard euro.

Volgens de briefschrijvers moet de inhoud van de jeugdzorg voorop komen te staan in de plannen van het Rijk, gemeenten en de aanbieders van jeugdzorg. Die plannen zijn bedoeld om de jeugdzorg betaalbaarder te maken. Als geld op de eerste plaats komt te staan dan wordt het kind letterlijk het kind van de rekening, zeggen de steden. Volgens hen neemt de vraag naar jeugdzorg alleen maar toe waardoor wachtlijsten en een ontslaggolf dreigen bij een bezuiniging.

Onderhandelingen lopen stroef
Het kabinet heeft de bezuinigingen van 1 miljard euro al in de boeken staan. Over de maatregelen wordt al ruim een jaar onderhandeld met gemeenten en aanbieders van jeugdhulp. Begin dit jaar had er al overeenstemming moeten zijn, maar die is er nog steeds niet. Uit de brief van de (middel)grote steden blijkt dat er wel voldoende wil is om snelheid te maken met mogelijke besparingen. Ze vragen de Tweede Kamer om steun om de verdere besprekingen tot een goed einde te laten komen.

De steden zeggen dat het kabinet dezelfde fout dreigt te maken als in 2015. Toen werden gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en werd tevoren door het Rijk gekort op hun budget. Gemeenten moesten de jeugdzorg beter en goedkoper maken maar het leidde in 2017 tot grote tekorten. "Voor gemeenten staat als een paal boven water dat we niet dezelfde fouten willen maken als in het verleden", aldus de stedelijke gemeenten.

Bijlages

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel