Dieren zijn het beste af in Almere, gemeente is diervriendelijkst van het land

ALMERE • Za 19 november 2022 | 14:15 • Zaterdag 19 november 2022 | 14:15

De gemeente Almere heeft bij het Landelijk Congres Dierenhulpverlening de titel van diervriendelijkste gemeente in 2022 gekregen. Dit zou deels te verklaren zijn uit het feit dat de Partij voor de Dieren nu in de coalitie zit. Almere volgt hiermee Zwolle, Amsterdam en Leeuwarden op.

Uit het juryrapport blijkt dat Almere grote sprongen heeft gemaakt op het vlak van dierenwelzijn: "Naast het feit dat deze gemeente in het kernteam zit van het platform Diervizier, hebben de Almeerse ambtenaren de afgelopen jaren keihard gewerkt en inmiddels op bijna alle onderdelen een positieve score. Naast een recente update van het dierenwelzijnsbeleid, kun je op de website van de gemeente Almere veel relevante informatie vinden op dierengebied."

Dierenwelzijn in stroomversnelling
Omdat de Partij voor de Dieren voor het eerst deel uitmaakt van het college van b & w in Almere is de aandacht voor dierenwelzijn duidelijk in een stroomversnelling gekomen: "In het coalitieakkoord zijn maar liefst twaalf diergerelateerde doelstellingen opgenomen, van natuureducatie op basisscholen tot dier- en milieuvriendelijke contracten in het bedrijfsrestaurant.

Ook stimuleert Almere andere gemeenten hun verantwoordelijkheid te nemen voor bijvoorbeeld wilde dieren in nood en heeft zij de portemonnee getrokken voor onvoorziene omstandigheden, zoals vogelgriep."

Jury
De jury bestond uit Piet Hellemans (tv-persoonlijkheid en dierenarts), Peter Helmer (oprichter Stichting DierenLot), Marko Ruis (Universiteit Wageningen/Van Hall Larenstein) en juryvoorzitter Piet IJssels (oud-burgemeester Gorinchem en voorzitter dierenasiel Gorinchem).

De diervriendelijkste gemeente van het jaar is in het leven geroepen om zorg voor dierenwelzijn te belonen en als voorbeeld en mogelijke inspiratie voor andere gemeenten te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel