Conflict over woonwijk Floriade speelt al twee jaar

ALMERE • Zo 20 november 2022 | 14:01 • Zondag 20 november 2022 | 14:01

Het conflict tussen de gemeente Almere en projectontwikkelaar Weerwater CV speelt sinds het najaar van 2020. Dat meningsverschil was toen al zó groot dat de twee partijen er onderling niet uitkwamen en uiteindelijk naar een onafhankelijk adviseur zijn gestapt. Ook heeft de gemeente de projectontwikkelaar aansprakelijk gesteld. Dat blijkt uit stukken die op verzoek van Omroep Flevoland en 1Almere zijn verstrekt in het kader van de Wet open overheid.

De Almeerse gemeenteraad reageerde volkomen verrast toen eind deze zomer via de pers de ruzie tussen Almere en de projectontwikkelaar naar buiten kwam. Uit de vrijgegeven stukken blijkt dat het een conflict is dat inmiddels twee jaar gaande is. Het draait om de hoeveelheid woningen, het parkeren en het groenonderhoud.

Oordeel
In een verslag van 7 september 2020 van een overleg tussen Floriadewethouder Jan Hoek en zijn ambtenaren wordt gesproken over een ‘bindend adviseur’. Dat is een onafhankelijke en deskundige adviseur die een oordeel geeft over meningsverschillen. Die wordt ingeschakeld als partijen er onderling niet uitkomen en moet een gang naar de rechter voorkomen. Het oordeel van de adviseur is bindend en daar moeten partijen zich aan houden.

In juni 2021, is de bindend adviseur nog niet aan het werk gezet. Want wethouder Hoek wil alleen met het ‘totaalpakket’ naar de onafhankelijk adviseur stappen. Er is inmiddels sprake van een ‘issuelijst Weerwater CV’. Het is dan wel al duidelijk dat er verschil van inzicht is over het aantal van 660 huizen en het onderhoud van het park.

Aansprakelijk
Iets eerder zet de gemeente nog een andere juridische stap: op 18 mei 2021 stelt ze de projectontwikkelaar aansprakelijk. Het gaat om eventuele fouten in het ontwerp van de constructie en uitvoering van de gridstraten, de structuur van straten die vierkante blokken vormen en die ook gebruikt zijn tijdens de Floriade. Het is een probleem dat voor 1 juli van dat jaar opgelost moet worden. Het gaat waarschijnlijk om verzakking van de straten bij zwaar verkeer.

Hoe dat is afgelopen en hoe het conflict zich heeft ontwikkeld sinds het najaar van 2020 is niet duidelijk. Nog niet alle stukken zijn verstrekt en de partijen willen niet ingaan op specifieke vragen en houden het alleen bij een korte reactie.

Oordeel
Zowel de gemeente als de projectontwikkelaar bevestigen dat er al twee jaar sprake is van een aantal meningsverschillen. Volgens de gemeente is uiteindelijk afgelopen zomer de adviseur wel aan het werk gezet. Maar is er nog geen oordeel van deze deskundige waar beide partijen zich aan moeten houden.

De gemeenteraad van Almere debatteert nog over een eventuele rechtszaak, komende week wordt daar over gesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel