Over drie jaar mogelijk Amsterdamse vlaggen in Flevoland

FLEVOLAND • Ma 21 november 2022 | 15:54 • Maandag 21 november 2022 | 15:54

Amsterdamse vlaggen die wapperen in de straten van Hoofddorp tot aan Blaricum en bijvoorbeeld Lelystad? De hoofdstad wil graag dat het feest van Amsterdam 750 jaar in de hele metropool wordt gevierd. Sterker nog, de verjaardag op 27 oktober 2025 moet een viering zijn voor en door alle Amsterdammers, waar ook ter wereld, en iedereen die een band met de jarige heeft.

Burgemeester Femke Halsema heeft de overige 29 gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam en de provincies Noord-Holland en Flevoland gevraagd de verjaardag over minder dan drie jaar actief mee te vieren. Een verjaardag met potentieel 2,5 miljoen gasten. "Het is het idee dat het een feest van de hele metropool wordt. We zijn daarbij op zoek naar een actieve bijdrage vanuit de regio en de verschillende gemeenten. Er zijn veel activiteiten denkbaar, waarbij de metropool ook heel goed zichtbaar kan maken wat zij is en wat hen bindt", zei ze onlangs in een vergadering met de collega's in de Metropoolregio Amsterdam (MRA).

'Wij leggen niets op'
Het is een uitnodiging aan iedereen en iedere gemeente die een band heeft met de jarige stad. Natuurlijk zijn er ook mensen die helemaal niets met de hoofdstad hebben, zij kunnen de uitnodiging negeren. En Amsterdam beseft dat het ook ervaren kan worden als een stapje te ver van een overheersende stad in het metropoolgebied. Want hebben andere steden niet hun eigen verjaardag? Zo waren er in Weesp, net gefuseerd met Amsterdam, kritische geluiden op de laatste verjaardag een paar weken geleden toen de Amsterdamse vlag uithing bij het gemeentehuis.

Met die mogelijke argwanende houding in gedachten stelt Elisabeth Jepma, woordvoerder van Halsema, dat het niet de bedoeling is dat Amsterdam bepaalt of en waar de feesten worden gehouden. Het moet meer worden gezien als een vrijblijvend verzoek. "We leggen daarbij natuurlijk niets op aan andere gemeenten. Zij hoeven de Amsterdamse vlag niet uit te hangen in 2025. Het mag natuurlijk wel."

Duidelijke band met Amsterdam
Zij legt verder uit dat het vermoeden is dat het jarige gevoel waarschijnlijk niet zal stoppen bij de ring A10. "Amsterdam 750 is niet beperkt tot de stadsgrenzen. Het is een viering voor iedereen die een band heeft met Amsterdam: Amsterdammers in de stad, de regio, maar ook in de rest van Nederland en wereldwijd. De meeste Amsterdammers buiten de stadsgrenzen wonen in de praktijk veelal in de metropoolregio. Het is dan ook een viering waarbij we de regio rondom de stad graag betrekken. Initiatieven zijn uiteraard welkom, mits ze een duidelijke band hebben met Amsterdam."

Hoe de andere gemeenten enthousiast worden gemaakt, is nog niet bekend. Wel dat er al aanmeldingen zijn van buiten de stad. Maar concreter wordt het nog niet. Meer details over hoe en wat worden voor de zomer van later bekendgemaakt. Binnenkort geeft burgemeester Femke Halsema een presentatie over de viering aan de omliggende gemeenten.

Dit is een bericht van Dimitri.Walbeek@nhmedia.nl. Hij volgt voor Omroep Flevoland, AT5 en NHnieuws.nl het nieuws uit de Metropoolregio Amsterdam.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel