Taakstraf voor bedreiging van journalisten

ALMERE • Wo 23 november 2022 | 13:41 • Woensdag 23 november 2022 | 13:41

Een 41-jarige man uit Almere is woensdag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot 90 uur taakstraf voor het bedreigen van journalisten. In een videobericht verspreid via sociale media sprak hij over een zwarte lijst van journalisten waarna de NOS en het ANP aangifte deden. Ook bedreigde hij een journalist van Omroep Flevoland.

De 41-jarige man nam zijn video op kort na de demonstratie in januari 2021 tegen coronamaatregelen op het Museumplein in Amsterdam. "Er gaat nu momenteel een zwarte lijst rond van journalisten. Dus als jij dit als journalist hoort, dan zou ik vluchten uit Nederland", zei hij onder meer in een videobericht. Op zijn telefoon is een lijst gevonden met daarop namen en enkele adressen van politici, journalisten en een motoragent.

Volgens de Almeerder ging het om een dreiging met juridische stappen maar dat gelooft de rechtbank in Lelystad niet. Het ging om "een waarschuwing voor journalisten om het land te verlaten of ontslag te nemen omdat hen anders wat wordt aangedaan. In normaal spraakgebruik wordt hier fysiek geweld bedoeld", zei de rechter die het vonnis voorlas.

Ook werd hij vervolgd voor het bedreigen van een journalist van Omroep Flevoland. Hij zocht de redactie ook op en eiste dat een artikel over hem verwijderd zou worden. Ook die feiten zijn bewezen, aldus de rechtbank. Zijn uitlatingen over de politie, die bewust geweld zou uitlokken bij demonstranten, zijn eveneens strafbaar. "Dit zijn loze beschuldigingen die geen bijdrage leveren aan het publieke debat. Dat wilde hij ook niet: hij wilde medestrijders werven", aldus de rechtbank.

De Almeerder werd vrijgesproken van belediging van een medewerker van het farmaceutisch bedrijf dat het Janssen-vaccin ontwikkelde.

De rechters legden een lagere straf op dan de geëiste twaalf weken cel, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank houdt hiermee rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. Volgens de rechtbank lijkt de verdachte een licht ontvlambaar persoon te zijn, die gedreven door sterke eigen overtuigingen conflicten is aangegaan en naderhand niet vindt dat hij daarbij verkeerd heeft gehandeld. Volgens de reclassering is de man ook niet tot dergelijke zelfreflectie in staat.

Een celstraf vond de rechtbank niet passend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel