SP: Mercatus moet snel bekendmaken welke huizen gesloopt worden

NOORDOOSTPOLDER • Ma 28 november 2022 | 11:58 • Maandag 28 november 2022 | 11:58

Woningcoöperatie Mercatus moet zo snel mogelijk bekend maken welke huizen zij de komende jaren wil gaan slopen. Dat stelt de SP Noordoostpolder in een open brief aan de verhuurder. Aanleiding voor de brief is het interview van Omroep Flevoland waarin Mercatus directeur, Judith de Groot bekend maakte de komende jaren 400 huizen te willen slopen.

Om de woningnood in Nederland tegen te gaan moet ook Mercatus huizen bijbouwen. In Noordoostpolder worden zo'n 800 huizen in de komende tien jaar gebouwd, maar er worden er ook vierhonderd gesloopt. "Grote zorgen hebben we ook over de bekendmaking dat er netto maar vierhonderd huizen bijkomen", schrijft de SP in de brief aan Mercatus. De SP maakt zich daarover zorgen, maar stelt niet per definitie tegen de sloop van huizen te zijn. "Zeker niet als die huizen niet meer voldoen aan de eisen van tijd en niet meer energiezuinig te maken zijn", aldus de partij.

Al langere tijd plannen voor Riet- en Zeebiesstraat
De zorgen van de partij gaan onder meer over de betaalbaarheid van nieuwbouwhuizen. Volgens de SP komen lang niet alle huurders van sloopwoningen in aanmerking voor nieuwbouw, waardoor mensen met lage inkomens van de ene sloopwijk naar de andere verhuizen.

Zorgen heeft de SP ook over de informatievoorziening en de mate van betrokkenheid bij de besluitvorming over sloop en nieuwbouw. Zo is er volgens de partij bij huurders en eigenaren van de Riet- en Zeebiesstraat in Emmeloord grote onzekerheid over de toekomst van hun huis en wijk. In juni dit jaar werd bekend gemaakt dat de woningen vrijwel zeker gesloopt worden. De sloop- of renovatievraag hing al een tijdje boven de markt. In juni zei projectleider Berry Prins dat het voor negentig procent zeker is dat de huizen worden gesloopt, maar volgens de gemeente was het nog niet allemaal in kannen en kruiken. In dezelfde maand zeiden burgemeester en wethouders nog te moeten besluiten of ze een sloopvergunning afgeven. Ook moest er nog een herstructureringsplan worden gemaakt.

Eerder hield de partij al een enquête, waaruit bleek dat bijna driekwart van de respondenten tegen de sloop van de huizen aan de Rietstraat en Zeebiesstraat is.

'Extra gedupeerd'
Volgens de SP is er in de oudste straten van Emmeloord nu veel onzekerheid, met het gevolg dat mensen niet meer zelf durven te investeren in energiebesparing. "Hierdoor zijn deze bewoners extra gedupeerd", schrijft de partij in de brief aan Mercatus. "Immers betalen zij ook de hoge energieprijzen, maar verbruiken zij veel energie omdat de huizen vochtig en tochtig zijn." De bewoners worden volgens de SP al jaren aan het lijntje gehouden en weten niet waar ze aan toe zijn.

Medenzeggenschap
Sloop dreigt ook voor etage woningen zonder lift en voor oudere eengezinswoningen in de dorpen van de Noordoostpolder, zegt de SP. De socialisten dringen aan op bekendmaking en vragen Mercatus man en paard te noemen. Om te kunnen slopen moet zeventig procent van de huurders instemmen. Dat vraagt om medezeggenschap van huurders. De partij wil weten hoe Mercatus die medezeggenschap gaat organiseren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel