Verhouding tussen Flevosap-broers verder verzuurd

BIDDINGHUIZEN • Ma 28 november 2022 | 16:25 • Maandag 28 november 2022 | 16:25

Roel Vermeulen - ooit samen met zijn broer eigenaar van het familiebedrijf Flevosap - is opnieuw naar de rechter gestapt. Dit keer eist hij inzage in de financiële handel en wandel van moederbedrijf de Vermeulen Food Group (VFG) uit Biddinghuizen.

Vermeulen is nog altijd aandeelhouder in deze onderneming, maar speelt er verder geen rol meer in. Hij, de VFG - die op last van de Ondernemingskamer wordt ontbonden en vereffend - en zijn broer Wyno zijn ondertussen al jaren verwikkeld in juridische geschillen. De rechter vond Roel uiteindelijk schuldig aan wanbeleid en legde hem een contact- en lasterverbod op voor de onderneming.

"Maar al heeft hij zich misschien destructief gedragen, dan nog heeft hij recht op inzage in de administratie", zei zijn advocaat maandag in de rechtszaal. "Hij is uitgestoten uit zijn eigen bedrijf en monddood gemaakt, maar alles wat daarbinnen gebeurt heeft wel nog altijd invloed op zijn financiële positie. Er wordt bijvoorbeeld om de haverklap beslag gelegd op zijn vermogen. Om de VFG goed af te sluiten, is het ook noodzakelijk dat Vermeulen de cijfers kent."

En dus eiste hij bij de rechter inzage in wat er financieel allemaal speelt en heeft gespeeld. Zo wil hij bijvoorbeeld informatie over de verkoop van Flevosap aan zijn broer, de verkoop van grond en een bedrijfswoning in Lelystad. "Wyno heeft ook nog maar één aandeel in de VFG en hij heeft wél de volledige toegang tot de administratie. Sterker nog, hij zit in het managementteam. Dat is niet eerlijk."

Vermeulen heeft daarnaast grote twijfels over de bedrijfscijfers na zijn vertrek. "Sinds ik wegging in 2019 tot aan de verkoop aan mijn broer in 2020 zou er geen winst zijn gemaakt, terwijl de voorraad met 433.025 euro is afgenomen. En er zijn allerlei afboekingen die ik niet kan verklaren."

Interim-bestuurder Ruud Dekker van de VFG zegt dat daar niks van klopt. "Hij haalt telkens details naar voren en maakt daar weer een onjuist verhaal van. Hij accepteert niks van niemand, omdat hij zich niet kan neerleggen bij de overname van het bedrijf. Maar hij heeft toch echt zijn eigen glazen ingegooid."

Hij weigert dan ook de administratie vrij te geven. Wat hem betreft is er steeds keurig aan de juiste mensen verantwoording afgelegd over het reilen en zeilen binnen het bedrijf. "Als hij de cijfers wil inzien, kan hij daar een aanvraag voor doen bij de Algemene Vergadering (AV) van de VFG. Daarvoor hoeft hij niet naar de kortgedingrechter te stappen, al verwacht ik niet dat de AV hem die info zal geven."

Deze zaak hoort wat hem betreft bij de Ondernemingskamer, waar ze het hele dossier al kennen. En er wordt binnenkort nog uitspraak gedaan over een dwangsommenkwestie. "Dat had hij beter kunnen afwachten."
Vermeulen benadrukte dat hij zich er echt wel bij heeft neergelegd dat hij geen rol meer speelt in de onderneming. "Ik vind het prima dat mijn broer het bedrijf heeft overgenomen, maar het is niet eerlijk gegaan", vertelde hij de rechter.

Dekker denkt daar het zijne van. "Deze tegenwind gaat nooit stoppen", zei zijn advocaat daarover. Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel