Boswachter verwacht extra drukte bij kerstbomenverkoop in Kuinderbos

BANT • Di 29 november 2022 | 14:08 • Dinsdag 29 november 2022 | 14:08

Boswachter Harco Bergman houdt volgende week zaterdag, 10 december, rekening met extra drukte in het Kuinderbos. Dan kunnen bezoekers van het bos bij Bant weer een kerstboom uitzoeken en omzagen. Vorig jaar moest er nog gereserveerd worden, maar dat hoeft dit jaar niet meer.

"We hebben gelukkig geen coronaregels meer, dus het is gewoon lekker vrij en wanneer het je zelf uitkomt, mag je komen en een boom uitzoeken", zegt Bergman. Er is dit jaar keuze uit 2.000 bomen. Vorig jaar waren het er nog 800. Daarnaast staat er ook warme chocolademelk en gevulde koek klaar. De eerste vijfhonderd euro die de verkoop oplevert, wordt gedoneerd aan het KiKa kinderfonds.

Kakelvers omgezaagd
Hoewel het in de zomer erg droog was, hebben de 'huiskamerbomen' het wel goed gedaan, zegt de boswachter. Toch hebben een aantal grotere bomen voor dorpscentra en winkelcentra wel wat te lijden gehad van de droogte. De sparren zijn erg populair. Volgens de boswachter komt dat vooral doordat je de bomen uit zelf uit het bos kunt zagen. Ook de versheid speelt een rol. "Als je om tien uur de boom omzaagt, weet je ook dat hij kakelvers is", zegt Bergman. "In de Ardennen worden heel veel kerstbomen gekweekt. Die worden geoogst voordat de sneeuw valt, want in de sneeuw een kerstboom oogsten is echt een ramp. Die bewaren ze in koelcellen. Dan is de versheid natuurlijk een stuk minder."

Traditionele boom naar Den Haag
Ook gaat er traditioneel weer een grote boom naar de Tweede Kamer. De boom gaat op 7 december om. "Het is een boom van ongeveer acht meter hoog", vertelt Bergman. "Hij moest dit jaar weer wat smaller zijn omdat er nog steeds een verbouwing aan de gang is in het gebouw van de Tweede Kamer. Hij moet daarom door een smal halletje. Het was dit jaar weer even zoeken, maar ik heb er weer één gevonden."

Volgens Bergman is er 10 december gereedschap aanwezig, maar toch is het ook handig om een eigen schep en zaag mee te nemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel