Mooiste tulpenmozaïek staat in Creil, 'erg strak gestoken'

NOORDOOSTPOLDER • Zo 28 april 2024 | 18:06 • Zondag 28 april 2024 | 18:06

Het tulpenkunstwerk dat is gemaakt door de inwoners van Creil is zondag verkozen tot mooiste tulpenmozaïek van de Noordoostpolder. Ieder jaar ontwerpen alle dorpen uit de NOP een tulpenmozaïek en gaan met elkaar de strijd aan. 

De jury vindt dat het werk heel strak 'gestoken' is. Ook paste het werk goed bij het thema van het jaar 'Let's dance'. Daarnaast werd het mooie kleurgebruik gewaardeerd. 

Plek 2 - Bant

Plek 3 - Rutten

Bant werd tweede en Rutten eindigde op de derde plek. De prijs werd uitgereikt door de commissaris van de Koning van Flevoland Arjen Gerritsen en de burgemeester van de Noordoostpolder Roger de Groot. 

Hoe wordt een tulpenmozaïek gemaakt?
Bij de tulpenmozaïeken wordt gebruik gemaakt van de bloem die overblijft van 'gekopte' tulpen. Dat 'koppen' betekent dat de bloem wordt afgeknipt en dat de stengel en bol in de grond achterblijft. Dat zou altijd al gebeuren, want door de bloem er af te knippen gaat alle energie naar de bloembol en wordt die sterker en dus beter voor de verkoop. 

Normaal gesproken worden de tulpen machinaal 'gekopt', maar voor de kunstwerken wordt dat met de hand gedaan, legde Loes Wink, één van de makers van de tulpenmozaïeken eerder uit. De bloemen worden op 5 tot 7 centimeter afgeknipt. Die bloeiende kop verdwijnt dan in de potgrond in het kunstwerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel