Verhuurder verzet zich tegen mogelijke sluiting van opslagbox

ALMERE • Wo 30 november 2022 | 22:01 • Woensdag 30 november 2022 | 22:01

Waarom moet een opslagbox op het Almeerse bedrijventerrein De Steiger drie maanden op slot, terwijl de huurder die daar over de schreef ging al is vertrokken? Dat vragen de verhuurder en zijn advocaat zich af. Ze vinden sluiting een onzinnige straf, dat alleen de verhuurder en nieuwe huurder dupeert. Daarom protesteerden de verhuurder en zijn advocaat woensdag in de Utrechtse rechtszaal.

Hoewel de rechter de voorgenomen sluiting eerder al veroordeelde, wil de burgemeester toch nog steeds dat de opslagbox in het pand drie maanden op slot gaat. Dit, omdat de politie in februari bij toeval goederen vond in de betreffende box die geschikt waren voor hennepteelt, zoals airco-units en schakelkasten.

Argwaan
De burgemeester verwijt de verhuurder dat hij zowel vooraf als tijdens de verhuur te weinig controleerde wie de box huurde en wat er in werd opgeslagen. De verhuurder had direct al argwaan moeten krijgen toen de huurder het adres van een andere opslagruimte opgaf, vindt de gemeente Almere. Ook had hij kunnen vermoeden dat er spullen in de opslagbox waren gestald die voor hennepteelt gebruikt konden worden. "Dat alles is ernstig genoeg om handhavend op te treden", meende een juridisch adviseur van de gemeente.

De advocaat van de verhuurder is het daar niet mee eens. De verhuurder hoefde volgens hem helemaal niet te vermoeden dat de airco-units en andere voorwerpen bestemd waren voor grootschalige hennepteelt. Bovendien is onduidelijk om hoeveel goederen het gaat, omdat de politie dat niet had genoteerd. De advocaat benadrukte dat er in de opslagbox ook heel veel andere spullen stonden opgeslagen die nooit gebruikt worden in wietkwekerijen, zoals gasflessen en behangerslijm.

Noodzaak weg
Volgens de raadsman bestaat er negen maanden na de inval bovendien geen noodzaak meer om de betreffende opslagbox te sluiten. De verhuurder had zelf al maatregelen genomen door onder andere de huur met de voormalige huurder op te zeggen. De box is inmiddels al aan een nieuwe huurder verhuurd.

Ook van een signaalfunctie naar de buitenwacht zou geen sprake zijn. "Voor de omgeving heeft het geen zin. Niemand ziet dat de box gesloten is", aldus de verhuurder. De betreffende opslagbox bevindt zich achterin zijn bedrijfspand. De verhuurder vond dat hij niet verantwoordelijk kon worden gehouden voor wat de huurder in de box had opgeslagen: "Ik ben me van geen kwaad bewust. Ik heb geen verstand van die spullen".

De rechter beslist binnen twee weken of de opslagbox gebruikt mag blijven worden, in afwachting van de uitkomst van een lopende beroepsprocedure tegen de voorgenomen sluiting.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel