Provincie kapt en plant bomen langs meerdere wegen

FLEVOLAND • Do 1 december 2022 | 11:34 • Donderdag 1 december 2022 | 11:34

De provincie gaat de komende maanden aan de slag met het kappen en planten van bomen langs diverse wegen in Flevoland. Maandag start de kap van ruim 200 bomen langs de Wrakkenweg tussen Creil en Rutten. Ook worden er deze maand ruim 600 bomen geplant langs wegen bij Biddinghuizen, Zeewolde en in de Noordoostpolder. De provincie waarschuwt dat de kap- en plantwerkzaamheden lichte hinder voor het verkeer kunnen veroorzaken.

De populieren in de berm tussen het fietspad en de rijbaan van de Wrakkenweg zijn volgens de provincie aan het einde van hun levensduur gekomen. De kap moet volgens de planning op 23 december klaar zijn. In het voorjaar wordt er gestart met werkzaamheden aan het fietspad. Als deze klaar zijn, worden er weer nieuwe bomen geplant.

De Wrakkenweg wordt tijdens de kapwerkzaamheden van deze maand op werkdagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De afsluiting wordt opgeknipt in vakken tussen de diverse zijwegen. De omleidingsroutes zullen duidelijk worden aangegeven, zegt de provincie. Fietsers en aanwonenden worden door verkeersregelaars langs de werkzaamheden geleid. Dit geldt ook voor het openbaar vervoer en de hulpdiensten.

Meerdere boomsoorten voor diversiteit
Bij de nieuwe aanplant worden er meerdere boomsoorten geplant zodat er meer diversiteit ontstaat. De nieuwe bomen komen niet meer in de middenberm te staan, maar in de buitenberm aan de andere kant van het fietspad. Dit in verband met de veiligheid voor de weggebruiker en om schade aan het fietspad of wegdek te voorkomen.

600 bomen langs andere wegen
Ook op andere plekken in de provincie worden de komende tijd nieuwe bomen geplant. Deze maand worden er nog zo'n 600 bomen langs de Espelerringweg bij Espel, de Olderbroekerweg bij Biddinghuizen en de Gooiseweg tussen Biddinghuizen en Zeewolde geplant. Ze moeten dienen als vervanging van bomen die eerder gekapt zijn vanwege groot onderhoud aan de wegen, ziekte of het einde van de levensduur. Ook hier worden meerdere soorten gerplant voor meer diversiteit.

Ook langs de Spiekweg, Buitenring, Slingerweg, Dronterweg, Espelerweg en Kuinderweg worden nog enkele bomen aangeplant. In totaal gaat het hier om zo’n 80 bomen. Deze plantwerkzaamheden staan gepland in december en ook in februari en maart worden er nieuwe bomen geplant. In die maanden vinden er ook nog enkele kapwerkzaamheden plaats bij de Espelerweg, Roerdompweg, Vogelweg en de Tussenring.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel