Ouderen pleiten voor multifunctioneel centrum in Zeewolde

ZEEWOLDE • Za 3 december 2022 | 14:36 • Zaterdag 3 december 2022 | 14:36

“Te gek voor woorden dat er in rijk Zeewolde geen goede ruimte voor de activiteiten van ouderen is.” Met die woorden uitte voorzitter Piet Kruizinga van de 55plusraad zijn frustratie over het gebrek aan een goed pand waar ouderen hun activiteiten kunnen houden. Hij deed dat zaterdag samen met Jannes Rennen van de Katholieke Bond voor Ouderen in het WeekendCafé, de gezamenlijke live uitzending van Lokale Omroep Zeewolde en Omroep Flevoland.

Volgens beide mannen zijn de ouderen in Zeewolde zeer ontevreden over het gebrek aan een goede ruimte voor hun activiteiten. “In het huidige pand De Meermin is niet alles makkelijk toegankelijk voor ouderen. En de ruimte is te klein, als er meer dan 40 mensen komen. Het is eigenlijk een soort noodoplossing”, zegt Kruizinga. Jannes Rennen vult aan: “We moeten voor activiteiten met grotere groepen speciale ruimtes ergens anders in het dorp huren. Dat kost veel geld.”

Voorheen hielden de ouderen hun activiteiten in het woonzorgcentrum de Sfinx. In 2019 moesten ze daar weg omdat de zorginstelling zelf de ruimte nodig had. Tot op dag van vandaag is er geen goede oplossing gekomen.

Rennen pleit daarom voor een nieuw te bouwen multifunctioneel centrum in Zeewolde. “Tegen over het paramedisch centrum Luxor kan een ruim pand gebouwd worden. En geld kan er komen uit het duurzaamheidsfonds. (Dat is geld van windmolenpark Zeewolde die volgens afspraak jaarlijks een percentage van de opbrengsten afdragen aan de gemeenschap van Zeewolde. red.) Vanaf volgend jaar komt daar structureel geld in voor de gemeenschap van Zeewolde. En daar kunnen we zo’n nieuw pand prima van betalen.”

Kruizinga: “We hebben snel een goed onderkomen nodig. We vergrijzen en er is behoefte aan een goede plek.” Rennen vult aan: “We merken dat mensen weg blijven omdat ze soms helemaal naar de andere kant van het dorp moeten als ze ergens aan mee willen doen."

Rennen heeft het bestuur van Zeewolde en de politiek inmiddels op de hoogte gebracht van zijn plan. Hij heeft ook al een naam bedacht voor het pand: ‘Lelyhof’. Kruizinga ziet een MFC ook wel zitten. Maar eigenlijk maakt het hem niet zoveel uit als de politiek maar snel komt met een goede oplossing voor de ouderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel