Kunstwerk De Tong begin volgend jaar terug op de Knardijk

LELYSTAD • Ma 5 december 2022 | 6:07 • Maandag 5 december 2022 | 6:07

Landschapskunstwerk De Tong wordt begin volgend jaar teruggeplaatst op de Knardijk langs de A6 bij Lelystad. Het kunstwerk lag een hele tijd in de opslag, maar wordt nu gerestaureerd. De Tong is bijna twee jaar geleden tijdens een storm scheef gewaaid en beschadigd.

Volgens Gijs van de Wint van het bedrijf dat het kunstwerk nu restaureert, blijkt uit onderzoek dat het werk jarenlang licht heen en weer kon draaien. Dit wordt ook wel torderen genoemd. Daardoor is ijzermoeheid ontstaan, waardoor een draagbalk uiteindelijk is doorgebroken en het negen meter hoge kunstwerk scheef hing.

Gijs van de Wint is de zoon van de maker van het kunstwerk, Rudi van de Wint, die inmiddels overleden is. De Tong werd in 1993 op de dijk geplaatst. Toen werd het volgens Gijs van de Wint veilig bevonden. "Er is niet echt een schuldvraag. Zo'n beeld staat er natuurlijk ruim 35 jaar. En die krachten die daarop komen zijn natuurlijk heel groot en nooit helemaal te voorzien. Met de wijsheid van nu had je meer moeten doen tegen die tordering," aldus Van de Wint.

Draagbalk en voet verstevigd
Het onderzoek en de aanbesteding voor de restauratie hebben ruim anderhalf jaar in beslag genomen. Sinds kort wordt er in een werkplaats in Den Helder aan De Tong gewerkt. De draagbalk wordt verstevigd en op meerdere plekken bevestigd. Ook wordt de voet van het kunstwerk aangepast. "Hij is nu zo absurd sterk gemaakt, dat hij echt wel een hoop kan hebben," zegt Van de Wint.

De Tong is een veel besproken kunstwerk met een lange historie. Zo moest het al eerder gerestaureerd worden, omdat het was beschadigd door koperdieven. Bij die eerste restauratie kwam een werknemer om het leven toen De Tong uit de kraan viel.

Het werk kwam na restauratie terug op de dijk, maar raakte dus weer beschadigd en werd opnieuw weggehaald. De politieke partij SGP heeft dit moment aangegrepen om ervoor te pleiten het niet meer terug te laten keren. Het kunstwerk is altijd al een doorn in het oog geweest van de partij, omdat het godslasterlijk zou zijn.

De Tong van Lucifer
Oorspronkelijk heette het werk, De Tong van Lucifer. Het werk werd gezien als de tong van de duivel. Maar de associatie met de duivel is volgens Gijs van de Wint nooit de insteek van zijn vader geweest. Uiteindelijk is de naam veranderd naar simpelweg De Tong. Er werd besloten dat het kunstwerk wel terugkeert naar zijn oude plek. Van de Wint is daar blij mee. "Het beeld staat daar zo lang. Het is nu gewoon onderdeel van die plek en mijn vader heeft het beeld ook gemaakt voor die plek."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel