Kunstwerk De Tong wordt over twee weken teruggeplaatst op Knardijk

LELYSTAD • Wo 8 februari 2023 | 13:45 • Woensdag 8 februari 2023 | 13:45

Op maandag 20 februari wordt landschapskunstwerk De Tong teruggeplaatst op zijn oude plek, langs de A6 op de Knardijk. Het beeld is gerestaureerd nadat het tijdens een storm in 2020 kapot ging.

De Tong is een metershoge ovaal van staal, gemaakt in 1993 door Rudi van de Wint. Nadat het door de storm omviel, is het beeld verplaatst naar een opslag. De afgelopen maanden is het binnenwerk van De Tong aangepakt door Gijs van de Wint, de zoon van de oorspronkelijke kunstenaar. De draagbalk is verstevigd en op meerdere plekken bevestigd. Ook is de voet van het kunstwerk aangepast. "Hij is nu zo absurd sterk gemaakt, dat hij echt wel een hoop kan hebben," zei Van de Wint eerder.

Over de restauratie en de terugplaatsing is veel politieke discussie geweest. De kosten liepen hoog op. En christelijke partijen, vooral de SGP, pleitten ervoor om het beeld niet terug te plaatsen. Het zou namelijk de tong van de duivel symboliseren en godslasterlijk zijn. "Iedere keer als ik er langs rij doet het me pijn", zei fractievoorzitter Sjaak Simonse indertijd. Daarop is de naam van het werk aangepast van 'De Tong van Lucifer' naar simpelweg 'De Tong'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel