Kunstwerk De Tong keert toch terug naar oorspronkelijke plek op de Knardijk

LELYSTAD • Do 29 april 2021 | 7:02 • Donderdag 29 april 2021 | 7:02

Landschapskunstwerk De Tong van Lucifer van kunstenaar Rudi van de Wint keert na restauratie terug naar zijn oorspronkelijke plek op de Knardijk langs de A6 bij Lelystad. Dat heeft een grote meerderheid van de Provinciale Staten woensdagavond bepaald. Wel wordt de naam van het kunstwerk gewijzigd van 'De Tong van Lucifer' naar 'De Tong'.

De Knardijk is door het college van Gedeputeerde Staten voorgesteld als definitieve plek nadat het heeft onderzocht of er voor het kunstwerk een andere geschikte locatie kon worden gevonden. Daaruit bleek dat de Knardijk toch de beste plek is. Met de terugkeer van het kunstwerk naar de oorspronkelijke locatie wordt ook de wens van een deel van de bevolking gehonoreerd. Veel Flevolanders zijn van mening dat het kunstwerk op de Knardijk hoort en het daar zou moeten blijven.

Naam wordt aangepast
Het kunstwerk is begin vorig jaar door de harde wind omgewaaid en werd daardoor beschadigd. De provincie Flevoland haalde het beeld weg voor restauratie. Sindsdien staat het in de opslag. Ondertussen ontstonden er stevige discussies over de vraag of het kunstwerk terug zou moeten keren naar de Knardijk. Aanleiding was het standpunt van de christelijke partijen. Vooral de SGP pleitte ervoor om het beeld niet terug te plaatsen op de Knardijk.

Volgens de SGP zou het kunstwerk de tong van de duivel symboliseren en daarmee godslasterlijk zijn. Door de naamswijziging wordt die associatie nu weggenomen. Volgens het college van Gedeputeerde Staten is de naamsverandering ook de wens van de kunstenaar geweest: "De kunstenaar heeft in 2002 aangegeven de naam te willen wijzigen in 'De Tong' omdat de naam 'De Tong van Lucifer' associaties opriep die hij er zelf niet mee had bedoeld."

Stevige constructie
Tijdens de bespreking woensdagavond waren er verder ook vragen over de kosten die de restauratie en de plaatsing van het kunstwerk met zich meebrengt. Sommige fracties pleitten voor een duurzame oplossing. Zo zou het kunstwerk een stevige constructie moeten hebben, anders bestaat het risico dat het weer wordt beschadigd. In dat geval zou de provincie voor extra kosten opdraaien.

Wanneer de restauratie gaat beginnen en welk bedrijf deze gaat uitvoeren, wordt nog bepaald. De provincie wil eerst een metaalrestaurateur zoeken die mee kan helpen het proces te begeleiden. "En dan hopen we toch wel over een maand of wat, misschien richting eind van het jaar, dat ding weer terug te kunnen zetten", aldus gedeputeerde Michiel Rijsberman. Hij benadrukt dat het geen eenvoudige taak is, mede door het gewicht van het kunstwerk. "Maar voor het eind van het jaar moet 'ie er weer staan."

In de begroting van 2021 is al een bedrag van 200.000 euro gereserveerd voor de restauratie en de plaatsing van het kunstwerk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel