Lelystad Airport zoekt boerderijen voor opkoop stikstofrechten

LELYSTAD • Ma 5 december 2022 | 9:53 • Maandag 5 december 2022 | 9:53

De Schiphol Group gaat boeren uitkopen om extra stikstofruimte te krijgen om Lelystad Airport te kunnen openen. Dat bevestigt de Schiphol Group na berichtgeving van EenVandaag. Volgens een woordvoerder van Schiphol is er al een overeenkomst bereikt met 'een klein aantal veehouders'.

Lelystad Airport kreeg eerder geen natuurvergunning voor de opening, omdat de berekeningen rond de stikstofuitstoot van het vliegveld onjuist bleken te zijn. Met het opkopen van boerderijen, zou er alsnog voldoende stikstofruimte gerealiseerd kunnen worden, om de vergunning alsnog te krijgen. Daarom heeft het bedrijf actief boeren benaderd die aan hebben gegeven hiervoor open te staan.

Dat bedrijven en overheidsdiensten zelf boerderijen opkopen is omstreden. Het kabinet wil namelijk een voorkeursrecht krijgen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor hun stikstofvergunning. Dat zou moeten leiden tot meer regie binnen het beleid.

Omdat Lelystad Airport nog geen natuurvergunning heeft en er ook problemen met laagvliegroutes moeten worden opgelost, besloot het kabinet deze zomer een beslissing over de opening van Lelystad Airport met 2 jaar uit te stellen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel