Raad grotendeels eens over eerste stappen Floriade-onderzoek

ALMERE • Ma 5 december 2022 | 9:48 • Maandag 5 december 2022 | 9:48

Een groot deel van de Almeerse gemeenteraad is het eens over de eerste stappen die gezet moeten worden voor een onderzoek naar fouten rond de Floriade. De stad is aan het evenement zo'n 100 miljoen euro kwijt geweest, terwijl oorspronkelijk op 10 miljoen was gerekend.

Tien gemeenteraadsfracties spreken nu de wens uit voor een vooronderzoek. Daarin worden dan stappen gezet die later tot een uitgebreider onderzoek moeten leiden. Zo moeten 'sleutelfiguren' en 'sleutelmomenten' van de afgelopen jaren geïdentificeerd worden. Ook zal duidelijk moeten worden welke vragen de raad echt onderzocht wil zien.

Welke vorm zo'n vervolgonderzoek aanneemt, wordt nog in het midden gelaten. Sommige partijen willen graag een raadsenquête, het zwaarste instrument dat de gemeenteraad kan inzetten. Anderen vragen zich weer hardop af of een extern onderzoek misschien verstandiger is.

Het plan voor het vooronderzoek moet nog in stemming worden gebracht, maar op voorhand is al duidelijk dat dit steun krijgt van oppositie én coalitiepartijen. Het gaat om de PVV, PvdA, D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, ChristenUnie, FvD, 50PLUS en DENK.

Update 6/12: Inmiddels hebben ook alle overgebleven fracties zich op voorhand al achter de motie geschaard, waarvoor 50PLUS het initiatief heeft genomen. De verwachting is dan ook dat het voorstel unaniem aangenomen gaat worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel