Dwangsom voor waterschap om inzage stukken deelname Windpark Hanze

FLEVOLAND • Ma 5 december 2022 | 11:17 • Maandag 5 december 2022 | 11:17

Waterschap Zuiderzeeland moet Omroep Flevoland iedere dag 100 euro dwangsom betalen omdat het waterschap niet tijdig een besluit heeft genomen over het openbaar maken van stukken. Omroep Flevoland deed in april een beroep op de Wet open overheid (Woo) om informatie te krijgen over de deelname van het waterschap in Windpark Hanze bij Dronten, maar het waterschap heeft hierover nog niet alle stukken geleverd. De rekening is inmiddels opgelopen tot 500 euro. En elke dag komt daar 100 euro bij, tot een maximum van 15 duizend euro

Zuiderzeeland investeert zo'n 10 miljoen euro in het nieuwe windpark, omdat het in de toekomst bijvoorbeeld de gemalen met duurzame energie wil bedienen. Omroep Flevoland wil meer over de samenwerking weten en deed daarom een Woo-verzoek. Omdat het waterschap alle wettelijke termijnen voor de levering van de documenten ruimschoots overschreed en gemaakte afspraken niet nakwam, stapte Omroep Flevoland naar de bestuursrechter. Die stelde de omroep op 9 november in het gelijk en droeg het waterschap op om de gevraagde informatie voor 1 december met Omroep Flevoland te delen. Dat is het waterschap niet gelukt.

Het waterschap heeft de omroep laten weten dat Windpark Hanze het niet eens is met de openbaarmaking van een deel van de stukken. Ook zegt het waterschap goed te willen kijken naar de belangen van Windpark Hanze die volgens Zuiderzeeland nauw verweven zijn met de belangen van het waterschap als overheidsorganisatie. Het waterschap zegt de gevraagde informatie zo spoedig mogelijk alsnog aan de omroep te willen leveren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel