'Benaderen van boeren door Schiphol nu nog volgens de regels'

LELYSTAD • Ma 5 december 2022 | 20:57 • Maandag 5 december 2022 | 20:57

Het benaderen van boeren met een aanbod om hen uit te kopen en de stikstofruimte over te nemen voor onder meer Lelystad Airport is volgens de regels. Dat zeggen de betrokken ministeries. Maandag bleek dat er al meerdere boeren zijn uitgekocht door de Schiphol Group, dat daarmee stikstofruimte voor Lelystad Airport en luchthaven Schiphol wil verwerven.

Het Lelystadse vliegveld kreeg eerder geen natuurvergunning voor de opening, omdat er fouten gemaakt waren in de berekeningen rondom de stikstofuitstoot. Als boerderijen worden opgekocht, zou er alsnog voldoende stikstofruimte zijn voor het vliegveld om de vergunning te krijgen.

De Schiphol Group gaat daarom boeren uitkopen, en heeft met een 'klein aantal veehouders' al een overeenkomst bereikt. "De luchthaven voert conform de regels gesprekken met verschillende bedrijven waaronder agrarische bedrijven", zegt een woordvoerder van het ministerie van Financiën.

Toch is het opkopen van boerderijen door bedrijven en overheidsdiensten wel omstreden. Het kabinet heeft eind vorige maand juist plannen aangekondigd waarmee "dit soort praktijken" aan banden wordt gelegd, zegt een woordvoerder van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daardoor kan zij hier nu nog niks tegen doen. Het kabinet wil een voorkeursrecht krijgen bij de uitkoop van boeren en andere bedrijven voor hun stikstofvergunning. Dat zou moeten leiden tot meer regie in het beleid.

Financiën zegt in een reactie dat het departement is geïnformeerd "over de door Schiphol genomen diverse acties om stikstofruimte te verwerven", laat een woordvoerster weten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan dat de regels voor het verkrijgen van stikstofruimte voor een natuurvergunning "voor alle initiatiefnemers gelijk" zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel