Fietsersbond: "Eilandbusstation in Lelystad is een verslechtering van de situatie"

LELYSTAD • Di 6 december 2022 | 22:27 • Dinsdag 6 december 2022 | 22:27

De plannen van gemeente Lelystad om een eilandbusstation te maken in de buurt van waar nu de coffeeshop zit, zijn volgens de Fietsersbond een verslechtering van de huidige situatie. Dinsdagavond sprak Nico Dijkshoorn namens de bond en namens Milieudefensie Lelystad in bij de gemeenteraad. Daar werden de huidige plannen tijdens een informele bijeenkomst gepresenteerd.

"De loopafstanden tot de ingang van het station worden veel groter. Het is eigenlijk ook bedoeld voor als vliegveld Lelystad er komt. Dan is het natuurlijk gekkenwerk om al die mensen met koffers en kinderen 100 tot 200 meter te laten sjouwen voordat ze bij de bus zijn. Het is ook nog eens heel onoverzichtelijk en moeilijk te vinden." Eerder was er al een inloopbijeenkomst waarbij geïnteresseerden commentaar konden geven op de ontwerpen.

Het stationsgebied zal de komende jaren flink op de schop gaan. Volgens de gemeente Lelystad moet er een "aantrekkelijker verblijfs- en leefgebied komen met voldoende ruimte voor groen". Met als doel de doorstroming van het verkeer te verbeteren en de bereikbaarheid van het vliegveld te vergroten. Het nieuwe busstation is zo ontworpen dat alle bussen aan één groot eiland stoppen. Hierdoor hoeven ze niet meer onder het station door om een rondje te rijden. Vandaar de naam 'Eilandbusstation'.

'Geen nieuw station'
"Een verslechtering van de situatie", noemt Dijkshoorn het. "We hebben nu een prachtig compact busstation vlakbij de ingang van het station. Het zou jammer zijn als dat zou verslechteren." Volgens hem hoeft er geen nieuw station te komen en kan het huidige busstation best iets uitgebreid worden. Ook zouden bussen achter elkaar kunnen staan. "Dit plan moet nu goed zijn, anders zitten we daar 10, 20 jaar mee."

Verschillende doelen
Tijdens de raadvergadering werd duidelijk dat de inschatting van Dijkshoorn toch niet helemaal realistisch is. Wethouder Piet van Dijk, die verantwoordelijk is voor de plannen: "Met dit ontwerp hoeven de bussen niet meer onder het station door waardoor de verkeersstructuur veel beter wordt. Wat er werd voorgesteld (compacte busstation uitbreiden, red.) is niet mogelijk, en je verliest gewoon kwaliteit. Het ontwerp heeft verschillende doelen, het ontwerp dient die doelen."

Fietspad
Er werden tijdens de presentatie door raadsleden wel verschillende punten aangestipt die nog verbeterd kunnen worden. Zoals het fietspad doortrekken dat nu loopt langs de Middendreef maar dat stopt voor het oude pand van de Mystic. Ook wordt er gekeken of het eilandbusstation van verschillende kanten benaderd kan worden in plaats van alleen van de oostkant. Tijdens de volgende raadsvergadering zal er verder gesproken worden over het onderwerp, begin volgend jaar moet de raad een beslissing nemen over de plannen. Als dat besluit vlot gemaakt wordt dan zouden de plannen in 2024/2025 uitgevoerd kunnen worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel