'Stikstofrechten boerderijen nodig voor woningbouw en uitbreiding Trekkersveld'

ZEEWOLDE • Vr 9 december 2022 | 6:20 • Vrijdag 9 december 2022 | 6:20

Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde om twee boerderijen op te kopen om daarvan de stikstofrechten te gebruiken, zorgde voor veel discussie tijdens de commissievergadering donderdagavond. Een aantal partijen vindt de plannen oneerlijk tegenover boeren, maar volgens het college is opkoop nodig om de woningbouw en de uitbreiding van bedrijventerrein Trekkersveld door te laten gaan.

De gemeente wil van de boeren hun boerderij en het omliggende erf met de stallen opkopen. De partijen VVD, CDA, Actief Zeewolde en D66 stelden vragen over het collegevoorstel, omdat ze het niet vinden kunnen ten opzichte de zogeheten PAS-melders. Dat zijn (veelal) boerenbedrijven die buiten hun eigen schuld om zonder natuurvergunning zitten.

Het kabinet heeft eerder toegezegd dat PAS-melders zouden profiteren van de vrijgekomen stikstofruimte. Op die manier zouden zij weer een geldige vergunning krijgen en daarmee legaal worden. De gemeente liet in augustus nog per brief weten achter de PAS-melders te staan.

Niet genoeg
Daarnaast waren de partijen in de veronderstelling dat er nu al genoeg stikstofruimte is voor de bouw van de Polderwijk en de uitbreiding van Trekkersveld. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De stikstofruimte die er was, werd namelijk al ingenomen door Meta die grond kocht voor een datacenter bij Zeewolde. Verder moet er door het schrappen van de bouwvrijstelling nog extra ruimte gereserveerd worden voor stikstof die tijdens de bouw van woningen en aanleg van wegen vrijkomt.

Onbetrouwbare overheid
Angela Huckriede (VVD) begrijpt goed dat dit voorstel de PAS-melders enorm steekt. "Op het moment dat je zo'n brief stuurt waarmee je zo achter je boeren gaat staan, dan wordt er een verwachting gewekt. En als die niet uitkomt, ook al is het misschien niet helemaal terecht, ervaren wordt als een onbetrouwbare overheid."

Mooie kans
Evert Ekker van Leefbaar Zeewolde ziet het voorstel juist als een mooie kans. "De mogelijkheid die nu aangeboden wordt aan de gemeente om toch een oplossing te krijgen zodat we onze plannen kunnen blijven realiseren, die moeten we pakken." Desondanks vindt hij het lastig dat hij de PAS-melders niet verder kan helpen. "Als gemeente kun je gewoon niet zoveel. Dat wordt geregeld vanuit de landelijke overheid."

Stikstofrechten over
Uiteindelijk zorgde de discussie voor een aanpassing van het voorstel. Als er na het afronden van de woningbouw en de uitbreiding van Trekkersveld nog stikstofrechten over zijn, wil het college in gesprek met de provincie om te kijken of dit gebruikt kan worden voor PAS-melders.

Tijdens de komende raadsvergadering van 22 december wordt een besluit genomen over het voorstel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel