'Weinig extra vertraging door afschaffen bouwvrijstelling'

FLEVOLAND • Wo 2 november 2022 | 14:18 • Woensdag 2 november 2022 | 14:18

De uitspraak van de Raad van State dat bouwprojecten niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te stoten, zal weinig effect hebben op de plannen voor de bouw van 40.000 woningen in Flevoland. Dat zegt Coen van Rooyen van branchevereniging WoningBouwersNL.

Door de uitspraak moeten alle bouwprojecten waarvoor nog geen vergunning is afgegeven opnieuw een individuele milieuvergunning aanvragen. Bouwend Nederland, de organisatie van bouw- en infrabedrijven, waarschuwt dat daardoor enorme vertragingen in bouwprojecten ontstaan en zegt dat 'Nederland op slot gaat'. Dat valt volgens Van Rooyen wel mee. "We moeten dit niet groter maken dan het is. De Raad van State zegt zelf al dat er geen algehele bouwstop geldt", stelt hij. "Het levert wat extra administratie op bij de vergunningaanvraag, maar in de praktijk zal dat niet voor veel extra vertraging zorgen", verwacht Van Rooyen.

Niet realistisch
Begin deze week meldde Van Rooyen al dat hij de bestaande bouwplannen voor Flevoland niet erg realistisch vindt. De bedoeling is om in zeven jaar 40.000 woningen te bouwen. "Bij een groot deel van de plannen is nog niet eens begonnen met de onderzoeken die nodig zijn om tot een voldragen bestemmingsplan te komen", zei hij.

Uit een studie voor de Metropool Regio Amsterdam blijkt ook dat de helft van de bouwplannen voor Lelystad en Almere nog niet concreet is. Door de afschaffing van de bouwvrijstelling moet een ecoloog voor die projecten iets op papier zetten over de stikstofuitstoot tijdens de bouw, aldus Van Rooyen. Dat zal volgens hem voor de hele vergunningenprocedure weinig verschil maken.

Wat is de bouwvrijstelling?
De zogenoemde bouwvrijstelling werd ingevoerd na een besluit van de Raad van State in 2019. Toen werd de bouwsector vrijwel stilgelegd na een stikstof-uitspraak. De Raad van State bepaalde toen dat er geen extra stikstof mag neerkomen in Natura 2000-gebieden. Omdat het tijdens de bouw gaat om relatief kleine hoeveelheden stikstof, afkomstig van bijvoorbeeld kranen, shovels en vrachtwagens, kwam er een algemene vrijstellingsregeling. De Raad van State heeft daar nu een streep doorgehaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel