Nelleke Kramer-Brouwer strijdt voor behoud kinderhartchirurgie in Groningen

URK • Di 13 december 2022 | 6:29 • Dinsdag 13 december 2022 | 6:29

Nelleke Kramer-Brouwer uit Urk vindt het noodzakelijk dat de afdeling kinderhartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) blijft. Haar ervaringen met haar zoontje Jari, die vorig jaar in het UMCG een openhartoperatie moest ondergaan, heeft haar in die overtuiging gesterkt. Ze staat dan ook vierkant achter de brandbrief van de commissarissen van de Koning van Groningen, Friesland, Drenthe en Flevoland aan het Rijk om de sluiting van de afdeling tegen te gaan.

Voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge besloot eind vorig jaar dat afdelingen kinderhartchirurgie uit Groningen en Leiden weg moeten om te verhuizen naar Rotterdam en Utrecht. Na het besluit van de minister ontstond onrust in de noordelijke provincies en Flevoland. Er werd een petitie opgestart die meer dan 260.000 keer werd ondertekend.

Ook Kramer-Brouwer ondertekende de petitie. "Als ik dan kijk naar de zorg die voor mijn zoontje in Groningen heeft plaatsgevonden, dan denk ik: tja, als dat plaats zou vinden in een groot ziekenhuis of groot centra, dan zou ik me daar minder op mijn gemak voelen."

Kramer: 'Zorgspreiding is belangrijk'
Begin volgend jaar wordt door de huidige minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de knoop definitief doorgehakt. Kramer-Brouwer hoopt dat de keuze toch op Groningen valt. "Uiteindelijk gaat het om een gevoel krijgen van veiligheid en een gevoel van zorg krijgen op het juiste moment. Zorgspreiding is dan heel belangrijk. Vooral op plekken die afgelegen liggen, zoals Urk waar ontzettend veel kinderen zijn die gewend zijn om naar Groningen te gaan en die dat ook moeten blijven doen."

De fractie van BVNL in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de mogelijke sluiting van de afdeling kinderhartchirurgie. BVNL verwijst naar een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) waarin wordt gezegd dat de acute zorg voor kinderen maar ook volwassenen onder druk te staan. Deze conclusie onderschrijven de vijf provincies.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel