Komende jaren geen lokaal vuurwerkverbod

ALMERE • Do 15 december 2022 | 23:35 • Donderdag 15 december 2022 | 23:35

Almere krijgt geen lokaal vuurwerkverbod. Een voorstel om dit vanaf de jaarwisseling 2025/2026 in te voeren behaalde donderdagavond geen meerderheid. 19 raadsleden stemden voor, 25 tegen.

Vorige week zag het er nog naar uit dat het plan mogelijk wel genoeg voorstanders zou trekken. Leefbaar Almere en FvD gaven toen aan het verbod misschien te willen steunen. Uiteindelijk deden beide fracties dat niet.

Voorstanders van het vuurwerkverbod waren SP, Denk, BIJ1, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Zij zijn van mening dat het afsteken van vuurwerk voor een deel van de bevolking een belemmering is om deel te nemen aan de feestelijkheden rond de jaarwisseling. Voorgesteld werd om een plan op te stellen met als einddoel bij de jaarwisseling van 2025/2026 een algeheel vuurwerkverbod.

Traditionele discussie
De discussie over het wel of niet toestaan van vuurwerk is er een die de laatste jaren geregeld in de Almeerse gemeenteraad gevoerd is. Ook vorig jaar probeerde een aantal partijen een verbod voor elkaar te krijgen. Toen eveneens zonder succes.

De afgelopen twee jaarwisselingen gold er in verband met corona in heel Nederland overigens een verbod op het afsteken van vuurwerk.

Discussie over raadslid dat niet meestemt
Tijdens de stemming over het onderwerp ontstond er nog een discussie over een raadslid dat niet wenste mee te stemmen. Karine de Potter van FvD gaf vlak voor de stemming het volgende aan: "Ik heb persoonlijk een heel uitgesproken mening over vuurwerk. Echter, ik ben gekozen door - en zit hier voor - Almeerse burgers. Vandaar dat ik niet voor kan stemmen. Maar ik wil ook niet tegen stemmen. En ik ga de zaal tijdelijk verlaten."

De voorzitter van de vergadering, burgemeester Ank Bijleveld, vond het prima dat De Potter afzag van het uitbrengen van een stem. Raadsleden van onder meer de PVV, Leefbaar Almere en D66 wezen op het Reglement van Orde, dat zomaar afzien van een stem niet zou toestaan.

'Stemplicht'
Alleen in het geval van een persoonlijk belang zou het verlaten van de raadszaal volgens hen toegestaan zijn. "Er is geen persoonlijk belang, er is een persoonlijke mening. Dat is wat anders," zei Marco de Kat van Leefbaar Almere. "Er is getekend voor aanwezigheid in deze vergadering. Volgens mij hebben raadsleden dan een plicht om te moeten stemmen", vulde Martine van Bemmel van D66 aan.

Burgemeester Bijleveld gaf aan dat de zaal verlaten volgens haar niet alleen bij belangenverstrengeling, maar ook bij gewetensbezwaren geoorloofd is.

De PVV pleitte er voor om daar nog eens 'een nader onderzoekje' naar in te stellen. Volgens de partij moet er uitermate terughoudend omgegaan worden met het afzien van een stem omdat dit 'leidt tot stemmenmanipulatie.'

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel