Mogelijk meerderheid gemeenteraad voor lokaal vuurwerkverbod

ALMERE • Vr 9 december 2022 | 7:00 • Vrijdag 9 december 2022 | 7:00

Er lijkt zich een meerderheid in de Almeerse gemeenteraad af te tekenen voor een lokaal vuurwerkverbod. Donderdagavond werd de motie over dit onderwerp besproken. Leefbaar Almere en Forum voor Democratie (FvD) overwegen de motie te steunen. In dat geval wordt het voorstel aangenomen om vuurwerk vanaf de jaarwisseling van 2025 op 2026 te verbieden.

Het voorstel voor een lokaal vuurwerkverbod komt van de Partij voor de Dieren (PvdD) en wordt gesteund door de SP, GroenLinks, ChristenUnie, PvdA, BIJ1 en DENK. Als Leefbaar Almere en FvD met de motie instemmen dan kan het voorstel rekenen op een meerderheid van 24 van de 45 raadszetels.

Leefbaar Almere overweegt de motie te steunen als die in stemming wordt gebracht. De partij heeft nog geen standpunt ingenomen. FvD wil met het voorstel instemmen als de term 'verbod' wordt aangepast. Dat woord ligt volgens de partij niet goed bij veel Almeerders. De raadsfractie pleit ervoor om te spreken over 'vuurwerkvrij'.

VVD en PVV: 'Verbod is niet te handhaven'
Grote partijen als de VVD en de PVV lieten tijdens de bespreking weten het initiatief niet te steunen. Volgens de partijen is het verbod niet te handhaven. Bovendien wordt het plezier van veel mensen ontnomen, stellen zij.

D66 is ook geen voorstander van een verbod. Volgens de partij moet je "terughoudend zijn met het verbieden van dingen voor steeds dezelfde groep mensen. Er is een groep mensen die het gevoel heeft: er wordt mij al heel veel afgenomen."

Het CDA wilde een alternatief: vuurwerkverenigingen. Almeerders zouden lid moeten worden van zo'n vereniging om in georganiseerd verband vuurwerk af te steken. De partij trok vorig jaar de steun voor een vuurwerkverbod in. Toen stelde het college van B&W de ban op vuurwerk voor. Het voorstel haalde het niet vanwege de draai van het CDA.

Wanneer de motie van de PvdD in stemming wordt gebracht is nog niet bekend. Volgende week is de laatste vergadering van de gemeenteraad dit jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel