Zeven Almeerse partijen willen algeheel vuurwerkverbod

ALMERE • Do 8 december 2022 | 9:24 • Donderdag 8 december 2022 | 9:24

Zeven raadsfracties in Almere dienen donderdagavond een motie in voor een algeheel vuurwerkverbod in de stad. Dat verbod moet vanaf de jaarwisseling van 2025 op 2026 gaan gelden. Het CDA pleit donderdagavond juist voor de oprichting van zogenoemde 'vuurwerkverenigingen'. Die moeten ervoor zorgen dat er op een veilige manier vuurwerk wordt afgestoken in Almere.

De Partij voor de Dieren (PvdD) komt met de motie voor een vuurwerkverbod, samen met GroenLinks, SP, ChristenUnie, PvdA, BIJ1 en DENK (19 van de 45 zetels). Volgens Marjolijn Veenstra moet vuurwerk om meerdere redenen worden verboden in de stad. "Vuurwerk zorgt voor veel overlast", zegt zij. "De harde knallen beginnen al in oktober. Het zorgt voor veel stress bij mensen maar zeker bij dieren." Ook luchtvervuiling en vuurwerkafval zijn redenen om de motie in te dienen, verklaart Veenstra.

CDA: 'Opgeleide mensen moeten vuurwerk afsteken'
Twee jaar geleden werd ook al het plan voor een Almeers vuurwerkverbod ingediend. Dat strandde vanwege een draai van het CDA. De partij komt nu met een alternatief: vuurwerkverenigingen voor de jaarwisseling. "Vuurwerkliefhebbers in buurten en wijken kunnen lid worden van zo'n vereniging", zegt CDA-raadslid Kees Sanderse. "Ze moeten daar uiteraard een vergunning voor hebben en een cursus volgen." Dat moet ervoor zorgen dat opgeleide mensen vuurwerk gaan afsteken. "Daardoor wordt er veel minder vuurwerk afgestoken in Almere en is het veel veiliger."

De leden van de verenigingen moeten het vuurwerk op centrale plekken in buurten en wijken gaan afsteken. Daardoor is toezicht door de politie goed mogelijk, zegt Sanderse. "Wij zijn daarin geen probleem." Volgens Sanderse lost een algeheel vuurwerkverbod niets op. Hij zegt dat vuurwerk afsteken in oktober iets anders is dan met de jaarwisseling. "Dat is meestal vuurwerk dat hier niet gekocht is en niets te maken heeft met de traditie met oud en nieuw", zegt hij over vuurwerk in de herfst.

PvdD: 'Vuurwerkverbod over drie jaar'
Veenstra denkt dat een algeheel vuurwerkverbod wél goed is. "Denk er maar over na dat mensen over tien jaar opgroeien zonder vuurwerk", zegt zij, verwijzend naar het indammen van roken. Volgens Veenstra kwamen tot nu toe 400 meldingen binnen bij het vuurwerkmeldpunt van de partij. Dat wijst er ook op dat er actie nodig is, zegt zij. Het verbod moet stapsgewijs in gaan om draagvlak te kweken. Veenstra zegt dat handhavers heil zien in een verbod omdat volgens hen dat verbod in coronatijd zoden aan de dijk zette.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel