Juist Flevolandse boer profiteert van wereldwijd uientekort

FLEVOLAND • Zo 18 december 2022 | 20:41 • Zondag 18 december 2022 | 20:41

Het zijn mooie tijden voor uienboer Peter van Damme uit Biddinghuizen. De prijs die hij krijgt voor zijn uien is gestegen naar recordhoogte "Ik ben nu 30 jaar bezig en heb zo'n hoge prijs nog nooit meegemaakt", vertelt hij met een grote glimlach. Opvallend is dat het vooral Flevolandse uienboeren zijn die dit jaar geluk hebben met de extreem hoge prijs die er voor groente betaald wordt.

De vraag naar uien is hoog omdat wereldwijd de oogst tegenvalt, bijvoorbeeld door droogte. Ook in Nederland komen er minder uien van het land. Maar in Flevoland is het allemaal net even anders. “Flevolandse boeren zijn momenteel spekkoper”, zegt Gijsbrecht Gunter van de Holland Onion Association (HOA).

De HOA is een overkoepelende club voor de uiensector en de organisatie ziet dit jaar echt extreme prijzen. “De prijs blijft oplopen. Er wordt zelfs al tot 60 cent per kilo bij de boer betaald”, zegt Gunter. Dit lijkt niet zo veel, maar de 'normale' uienprijs voor boeren ligt zo rond de 20 cent per kilo. En bij grote hoeveelheden maakt zo'n hogere prijs een groot verschil. Bij een opbrengst van 550 ton uien per tien hectare zette een boer vorig jaar zo'n 110.000 euro om. Dit jaar is dat 330.000 euro.

Genoeg zoet water
Dat in heel Nederland de oogst tegenvalt maar in Flevoland niet, komt omdat er in onze provincie beregend kon worden in de droogste periode van het jaar. “Dat mocht in veel andere provincies niet, omdat er een tekort was aan water. In Flevoland wordt dat water uit de randmeren gehaald en is er dus altijd voldoende zoet water”, zegt Gunter. Ook noemt hij de grond in Flevoland erg geschikt voor uienteelt.

Flevolandse gele uien

Nederland is wereldwijd een grote exporteur van uien. Tot de zomer is er al zeker een miljard kilo uien verscheept naar bijna 150 landen. “Uien zijn de meest gegeten groente ter wereld. Negentig procent van wat wij hier oogsten is voor de export. Omdat de opbrengst in veel landen slecht is, is er weinig aanbod en kunnen wij de groente duur verkopen", aldus Gunter.

Een partij uien staat klaar voor Senegal

Toekomst minder rooskleurig
Gunter is blij voor de Flevolandse boeren, maar heeft ook zorgen over de toekomst. “Je ziet nu in bijvoorbeeld Zeeland dat het grondwater steeds zouter wordt. Zout is niet goed voor de groei. Ook in Flevoland zie je deze verzilting. Ook hier wordt de kwaliteit van het water slechter. We moeten dus echt nadenken hoe we nog beter met het beschikbare water kunnen omgaan.” Gunter denkt aan andere manieren van water geven. Wellicht met lange slangen met gaatjes die elk uienplantje apart water geven.

Prijs is grillig
Uienboeren worden volgens Gunter trouwens niet slapend rijk dankzij de hoge prijs. “Alles wordt duurder. Denk bijvoorbeeld aan personeel. Daarnaast zijn dit soort uitschieters ook erg belangrijk om te kunnen innoveren en slechtere jaren op te vangen. Ook vertelt Gunter dat de uienprijs erg grillig is. Als je net te lang wacht met verkopen, kan de prijs opeens instorten. Boeren zullen daarom niet al hun uien voor de het hoogste bedrag kunnen verkopen. Ze doen vaak ook al een deel van de oogst weg als de prijs nog wat lager is.

Dat is ook wat boer Peter van Damme zegt: "Ik heb al veel uien verkocht omdat het echt niet slim is alles te bewaren omdat je denkt dat de prijs nog verder zal stijgen. Ik heb wel geleerd dat de prijs opeens kan instorten en dan heb je helemaal niets", besluit Van Damme.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel