Sinterklaas neemt volgend jaar roetveegpieten mee naar Urk

URK • Ma 19 december 2022 | 11:18 • Maandag 19 december 2022 | 11:18

Sinterklaas komt volgend jaar op Urk aan met zwarte pieten én roetveegpieten. Dat meldt Stichting Intocht Sinterklaas Urk (SISU) op haar website. Volgens de organisatie komen vanuit de Urker samenleving geluiden binnen om mee te gaan met de rest van het land. De stichting zegt dat steeds moeilijker uit te leggen is dat het uiterlijk van piet overal verandert behalve op Urk.

SISU is zich ervan bewust dat er veel sentiment over Zwarte Piet heerst op Urk. "De discussie leeft hier veel minder dan in de Randstad", zegt bestuurslid Richard Oost. Toch gaat de organisatie roetveegpiet introduceren "We hebben het lang uitgesteld maar vinden dat het uiterlijk ondergeschikt moet zijn aan het feest." Het idee werd voorgelegd aan de pieten. Een aantal van hen wil overgaan naar een ander uiterlijk, maar een groot deel van de pieten wil vasthouden aan de oorspronkelijke kleur. Een aantal vrijwilligers heroverweegt zijn deelname aan de intocht.

'Veiligheid komt onder druk te staan'
Volgens de stichting is de verandering nodig omdat het Sinterklaasfeest op Urk voor steeds meer discussie tussen voor- en tegenstanders zorgde. De veiligheid komt onder druk te staan, vindt het bestuur. Zo vond SISU het pijnlijk om de grimmige sfeer te zien bij de afgelopen Sinterklaasintocht in Staphorst. "We realiseren ons dat dit ook op en rond Urk had kunnen gebeuren. Alleen al het gerucht dat er misschien mensen zouden komen demonstreren heeft geresulteerd in opnieuw rellen in en rond het Wilhelminapark." Dat moet volgend jaar verleden tijd zijn, zegt Oost.

Hoeveel roetveegpieten volgend jaar meekomen naar Urk is nog niet bekend. Ook is hun uiterlijk is nog onbekend. "Dat weten we nog niet precies. We gaan landelijk kijken hoe dat gebeurt en wat daar een oplossing voor is. Maar het zal minder zwart zijn." De organisatie hoopt dat de verandering leidt tot rust. "Het is tijd om de discussie achter ons te laten en er een feest van te maken voor iedereen", aldus SISU.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel