Urker visser brengt duurzaam gevangen vis direct naar de klant

URK • Za 24 december 2022 | 20:00 • Zaterdag 24 december 2022 | 20:00

De Urker vissersboot Metanoia kwam vrijdag aan in de haven van Amsterdam, met aan boord een heel speciale lading: 110 visboxen, gevuld met verse Noordzeevis. Consumenten kwamen de dozen zelf ophalen.

De visserij duurzamer maken, dat is de missie van Hendrik Kramer. De op Urk geboren en getogen visserman bouwde drie jaar geleden een revolutionaire viskotter, de MDV2. Het schip gaat veel zuiniger met brandstof om dan traditionele vissersboten. Nu is het tijd voor de volgende stap, zo vind Kramer. Met het merk 'Wild 'n Zilt' verkoopt hij vers gevangen Noordzeevis direct aan de consument.

Sneller op het bord
"Ik probeer te vissen wat de consument vraagt", legt Kramer uit. "Deze manier van vissen is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de portemonnee. En nog veel belangrijker: voor de smaak van de vis." Omdat de hele keten van tussenhandelaren wordt overgeslagen, komt de vis veel sneller op het bord. "En dat proef je."

De eerste klanten reageerden enthousiast. Voordat zij met de verse vis naar huis gingen, kregen zij nog een rondleiding over het schip. Ook ging een kistje vis direct naar een honderd meter verderop aan de kade gelegen restaurant. "Hendrik Kramer is een van de mensen die probeert de wereld een beetje beter te maken met dit soort initiatieven", aldus Iñaki Bolumburu, de Baskische kok van restaurant Contrast. "Zulke mensen moet je vertrouwen geven."

Investeren in de toekomst
Met zijn initiatief wil Kramer de consument bewust maken van de manier waarop de visserij op dit moment georganiseerd is. "Negentig procent van alle vis die ik vang gaat de grens over. Onze langoustines gaan naar Italië of Spanje, en wij halen zelf inktvisringen uit Argentinië en gamba’s uit Vietnam. Ik vind dat dat anders moet, en dat kan ook anders." Met Wild 'n Zilt laat hij zien dat wat er uit de Noordzee komt, niet te versmaden is. "Ik hoop dat het gaat leven, en dat meer vissers zich bij Wild 'n Zilt aansluiten. Wij laten zien dat investeren in de toekomst loont."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel