Tbs-patiënten hadden toegang tot intern rapportagesysteem Oostvaarderskliniek

ALMERE • Vr 30 december 2022 | 6:55 • Vrijdag 30 december 2022 | 6:55

Twee patiënten van de Oostvaarderskliniek in Almere hebben eerder deze maand toegang gehad tot het interne rapportagesysteem van de tbs-kliniek. Ze konden daardoor stukken inzien die alleen door behandelaars mogen worden bekeken. Dit blijkt uit twee brieven waarin een strafmaatregel aan de betrokken patiënten wordt opgelegd, waarvan Omroep Flevoland een afschrift heeft. De echtheid van de brieven is geverifieerd.

De kliniek stelt in de brieven vast dat een patiënt op 8 december citeerde uit een dagrapportage die over deze persoon was geschreven. Toen de patiënt gevraagd werd waar de informatie vandaan kwam, zou deze hebben gezegd dat die 'daar zo zijn wegen voor had'. Volgens de Oostvaarderskliniek is dit een gevaar voor de veiligheid: "Dit brengt de veiligheid van uzelf, medepatiënten, maar ook medewerkers in het geding, doordat u mogelijk toegang heeft tot privacygevoelige informatie", zo staat in de brieven.

'Binnen een uur toegang'
Een tweede patiënt bevestigde vervolgens de inhoud van de dagrapportage, die ook door hem was ingezien. Hij zegt dat het geen moeite kost om toegang te krijgen tot het rapportagesysteem, blijkt uit de brief: "U onderstreept dit nog eens door aan te geven dat u desgewenst binnen een uur te weten kan komen wat er gerapporteerd is over uzelf."

Een van de betrokken patiënten zegt tegen medewerkers van de kliniek geen openheid van zaken te willen geven, omdat dit in het verleden al een keer duur is komen te staan. De patiënt zegt alleen met medewerkers van het bureau Integriteit en Veiligheid te willen spreken. De andere patiënt wilde niks zeggen en vroeg de kliniek maar gewoon een maatregel op te leggen.

Welke maatregel trof de kliniek?
Uit de brief blijkt dat de kliniek nu een onderzoek instelt. Totdat de twee patiënten vertellen hoe ze de informatie konden inzien, mogen ze zich alleen nog begeleid over het terrein van de kliniek verplaatsen. De bewegingsbeperkende maatregel geldt voor vier weken en kan eventueel worden verlengd.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat de Oostvaarderskliniek niet voor camera gaat reageren op de kwestie. Wel laat de woordvoerder weten dat de twee patiënten worden overgeplaatst maar een andere tbs-kliniek vanwege meerdere incidenten, waaronder het geval met het rapportagesysteem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel