Jaarwisseling relatief rustig verlopen, wel tientallen brandmeldingen

FLEVOLAND • Zo 1 januari 2023 | 1:08 • Zondag 1 januari 2023 | 1:08

De jaarwisseling is in Flevoland op de meeste plaatsen relatief rustig verlopen. Een woordvoerder van het Flevoziekenhuis in Almere laat op Nieuwjaarsdag weten dat er geen personen met vuurwerkletsel zijn langsgekomen op de afdeling spoedeisende hulp. Wel moesten er twee personen met alcoholvergiftiging worden behandeld, maar dat is volgens de woordvoerder 'normaal' op zaterdagavond.

Bij ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk zijn vier mensen behandeld aan lichte verwondingen die zij opliepen door vuurwerk, meldt een woordvoerder. Ze noemt oudejaarsnacht daarmee 'relatief rustig'. In St Jansdal in Lelystad zijn geen vuurwerkslachtoffers opgenomen. De spoedpoli van het ziekenhuis was tijdens de jaarwisseling gesloten. Op de spoedeisende hulp van het Antoniusziekenhuis in Sneek zijn tijdens de jaarwisseling twee patiënten met vuurwerkletsel behandeld, waarbij één persoon gewond was geraakt aan een oog. Het is onduidelijk of de slachtoffers uit Flevoland kwamen.

De gemeente Almere laat weten dat er zich geen grote incidenten hebben voorgedaan op het gebied van openbare orde en veiligheid. De gemeente gaat nu bekijken welke schade er is in de stad. Ook burgemeester Mieke Baltus van de gemeente Lelystad is op nieuwjaarsdag tevreden: "Ik ben heel blij dat de jaarwisseling rustig is verlopen zonder opvallende incidenten". Ook in Lelystad wordt de komende dagen eventuele schade aan straatmeubilair geïnventariseerd. In Zeewolde was het oudejaarsnacht 'extreem rustig', zo meldt burgemeester Gerrit-Jan Gorter desgevraagd. "Iedereen heeft zich uitermate goed gedragen, ook de politie was erg tevreden. Dat is toch wel bijzonder te noemen."

De gemeente Urk kijkt ook terug op een relatief rustige jaarwisseling. Burgemeester Cees van den Bos reageert: "Alles goed is verlopen, wij zijn tevreden." Oudjaarsavond moest de brandweer uitrukken vanwege brand in een schuurtje bij een woning dat volledig afbrandde. In Wijk 4 moest een scooter die in brand stond, geblust worden. En na middernacht landde een kottervuurpijl onder de dakpannen van een woning. De brandweer kreeg daar het vuur snel onder controle.

Momenteel maakt wijkbeheer de balans op van het aantal vernielingen door vuurwerk.


Veel brandmeldingen
De brandweer moest tijdens oud en nieuw tientallen keren uitrukken voor diverse meldingen, zoals woningbranden aan de Stellingmolenstraat in Almere Buiten en aan de Ramswelle op Urk. Op oudejaarsavond moest de brandweer al in actie komen voor een brand in een appartement in Almere Haven.

Ook kwamen er meerdere meldingen over brand in (ondergrondse) afvalcontainers in Almere, Lelystad en Zeewolde, er moesten bosschagebranden in Emmeloord en Biddinghuizen worden geblust en op Urk was er op oudejaarsavond brand uitgebroken in een schuurtje aan De Akkers.

Ook werd er zes keer uitgerukt voor een autobrand, zo meldt de brandweer zondagochtend. Voor zover bekend is er bij de branden niemand gewond geraakt.

Minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid bezocht zaterdag nog de politie en de brandweer in Almere om de hulpverleners een hart onder de riem steken voor de jaarwisseling.

Vuurwerk afsteken een uitdaging
Vuurwerkliefhebbers moesten de onstuimige wind en motregen trotseren. Gedurende de zaterdagavond werd er al flink wat vuurwerk afgestoken, na middernacht volgde een kleurrijk luchtspektakel boven Flevoland. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland hebben vuurwerkhandelaren de afgelopen dagen een landelijke omzet van 110 miljoen euro gedraaid, een recordbedrag aan vuurwerk.

"Top dat we weer open zijn"

— Jolanda van Leeuwen, café Het Steegje

Aftellen in het café
Na twee jaar coronamaatregelen mocht de horeca weer open tijdens de jaarwisseling. Zo werd oud en nieuw uitbundig gevierd in café Het Steegje in Almere Buiten, waarbij de cafébezoekers werden getrakteerd op een optreden van zanger Ben Valkenburg. "Top dat we weer open zijn", zegt Jolanda van Leeuwen van café Het Steegje. "Je weet bijna niet eens meer hoe het voelt, het is gewoon onwerkelijk, even wennen weer maar het is echt geweldig dat we open zijn".

Nieuwjaarsfeesten
Er werden tal van nieuwjaarsfeesten gehouden na middernacht. In Rutten vierden honderden inwoners van Noordoostpolder het begin van 2023, terwijl ze luisterden naar een optreden van de band LEAD. Het is een lustrum voor Rutten want het dorp bestaat 70 jaar. "Mooi dat wij dat hier kunnen aftrappen in de feesttent", zegt organisator Mart Matthijssen.

Opruimen van vuurwerkresten
Leden van de Ahmadiyya moskee hebben al vroeg op Nieuwjaarsdag vuurwerkafval van de straat gehaald in andere in Almere Poort.

Nieuwjaarsbaby
Een woordvoerder van het Almeerse Flevoziekenhuis laat weten dat om 04:22 de eerste Flevolandse baby van 2023 is geboren. Het is een jongen, zijn naam is Deniz en moeder en zoon maken het goed.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel