Serie: Lelystad wilde geen 'rommelaars' op biologische landbouwgrond

LELYSTAD • Di 3 januari 2023 | 7:24 • Dinsdag 3 januari 2023 | 7:24

Ze werden gezien als wereldvreemd en geitenwollensokken-types, toen ze 35 jaar geleden naar Lelystad kwamen. Maar al vrij snel gaven zij de toon aan in de biologische wereld.

"We wilden absoluut geen rommelaars", zegt Peter Kouwenhoven, toenmalig hoofd van de afdeling groen, recreatie en natuur van de gemeente Lelystad. "We hebben gezocht naar tuinders die wat konden en die kwaliteit wilde leveren." In de jaren tachtig was de biologische landbouw kleinschalig. Ook de vraag naar biologische groente was klein. Vooral in alternatieve kringen in de grote steden was er vraag naar dit soort producten.

"We hadden hier 325 hectare beschikbaar. Dat bood een kans om veel grootschaliger biologisch te boeren dan waar ook ter wereld. Het moest ook wel serieus worden aangepakt, wilde het een succes worden", aldus Kouwenhoven over die tijd.

In het kader van 35 jaar biologische landbouw in Lelystad. Deze hele week aandacht voor de geschiedenis en ontwikkeling van het gebied Lelystad Noord, dat uitgroeide tot het centrum van de biologische landbouw in Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel